A forrás – lenyűgöző film a halálról

A forrás
(The Fountain – 2006)

Az első, ami eszembe jutott róla, hogy nehéz. Bonyolult film, vagy talán túlságosan is művészi, de mégis, a legjobb szóval élve elvarázsol. A több szálon futó történet olykor káoszt alkot, de mégis, nehéz kikerülni a hatása alól, s talán nem is kell. A film nagy részét talán megérteni sem lehet, de játszadozik a nagy gondolatokkal az életről és a halálról, s a nem egységes történetszálat összefogja ugyanaz a hangulat, amitől elállt a lélegzetem.

A film három történetszálat jár végig, azonban úgy, hogy egységes történet szinte egyiknél sincs. A spanyol inkvizíció idején egy lovag, Tomas a királynő parancsára Dél-Amerikába utazik, hogy megkeresse az élet fáját. Valamikor a modernebb világban Izzy halálos betegségben szenved, de férje, Tommy mindent megtesz a gyógyulásáért, és mindent feladva dolgozik az ellenszeren. Egy meghatározhatatlan korban Tom egy haldokló csillag felé tart szerelmével, hogy megtalálja az ellenszert a halálra.

Nehéz összefogni a filmet, mert önmaga sem egységes. Érzéseket, gondolatokat mutat be, de nem közvetlen módon. Nem nézi hülyének a nézőt, kimondottan a képzeletére és a gondolkodására támaszkodik, s közben olyan témákat feszeget, mint a halhatatlanság, az elmúlás vagy a halál elfogadása. Mindezeket csak közvetetten mutatja be, hiszen nem a(z egyébként remek) párbeszédeken van a hangsúly, sokkal inkább az érzéseken és a gondolatokon.

A komoly témát aláfesti Clint Mansell nagyszerű zenéje, illetve a kitűnő vizuális megvalósítás. A jövőben játszódó rész hihetetlenül jól van kidolgozva, de végig remekül operál a különböző színekkel. A színészeken sok múlik, de Hugh Jackman és Rachel Weisz, mint a két főszereplő nagyon jól mutatja be a karaktereket, s azoknak az érzéseit. Elsősorban Jackmanen van nagyobb teher, de jól megállja a helyét.

Nem könnyű a filmről nyilatkozni, ezért nem is próbálkozok tovább. Látni kell, mert a különböző témákat hihetetlenül adja elő, de a látvány még önmagában is lenyűgöző. Nehéz megérteni, mégis tud az érzelmekkel dolgozni. Másodszori megnézés után vagyok, de még biztos, hogy meg kell néznem párszor, annyira magával ragad. 8,5/10 pontot adok, de csak a nehézsége miatt. Meg kell nézni, egyszerűen minőségi darab.


3 responses to “A forrás – lenyűgöző film a halálról

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: