Avatar – ez nem 2009 filmje

Avatar
(Avatar – 2009)

Minden várakozás ellenére azt kell mondanom, hogy ez nem lett 2009 filmje. Ennek ellenére még mindig jobb az átlagnál az Avatar, bár nem vagyok benne biztos, hogy ezt nem a nevetségesen szép látványának köszönhető. James Cameron jegyzi a filmet, és a rendező a Titanic és a Terminátor filmek mellett ezt sem néhány millióból készítette, s így kaphattuk meg 2009 leglátványosabb filmjét.

2154-ben, mikor a Föld más bolygókra látogat, felfedezi a Pandora bolygót is, ahol olyan természeti kincset találnak, amelyért hatalmas összegeket fizetnek a földlakók. Azonban az idegen planétának vannak őslakói is, méghozzá a hatalmas termetű, kék Na’vi nép személyében, akiknek a falujuk alatt található a legnagyobb lelőhely. Megindul a folyamat, hogy valamilyen módon kitelepítsék az idegeneket, de a harc mellett a másik lehetőség az Avatarok létrehozása, akik lényegében emberi irányítás alatt álló Na’vi testek. Egy lebénult tengerészgyalogos is kap egy Avatart, azonban a “beépülés” közben egyre jobban rájön, mi is az igazi érték.

A 166 perc játékidő alatt két dolgot tehet az egyszeri néző. Vagy hagyja magát beszippantani a lélegzetelállító univerzum súlya alatt, vagy csak a második helyre erőszakolja a látványt, és kicsit a lebegő sziklák mögé tekint. Egyértelműen az elsőt kell tenni, hiszen arra nem lehet panasz, ellentétben minden mással. A közhelyeket és giccseket egymásra halmozó történet önmagában  nem sokat ad, s ennek még a sablonos történetvezetés sem szabhat gátat.

Azonban a történetnek a legnagyobb erénye az időzítés. Megérte Cameronnak éveket ülni a forgatókönyv felett, hiszen kitűnően ki tudta számolni a történet lefolyását. Minden akkor következik, amikor kell, s nem fulladunk bele állandóan a felesleges problémákba. Megkapta a helyét a szerelmi szál, a gonoszok ténykedése és az ütközet is, így az alapból problémás történet nem lett túlságosan is rossz.

A logikai problémákat felesleges lenne felvetni, hiszen szinte hozzátartoznak korunk filmjeihez, bár az arcunkba erőszakolt tanulság már elgondolkodtató. A főszereplő (túl) gyors átlényegülése mellett zavaróan adagolták a környezetvédelmi mesét, de érdekes volt egyszer rossz szerepben látni az USA-t. Azonban az érzelmekre ható, leginkább hatásvadász elemeket tudja eléggé kiegészíteni a környezet.

A giccses jelenetek és a papírmasé mellékalakok nincsenek zavaróan kiemelve köszönhetően a látványnak, ami rögtön lehengerli a nézőt. Hihetően tárul a szemünk elé a Pandora bolygó, a különleges növényzetével és állatvilágával együtt. A gyönyörű vidék lebegő sziklái, vagy éppen repülő medúzái már-már valósághűen ábrázolnák a valóságot, ha létezne ilyen hely.

A zenét James Horner szolgáltatja, nem is rosszul. Remekül aláfestik a jeleneteket, emellett önmagában is kiemelkedő. A színészeket szinte el is felejthetjük, hiszen a film nagy részében CGI-lények láthatóak, s csak olykor tűnik fel Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez vagy Stephen Lang kiemelkedő (vagy legalábbis észrevehető) színészi játéka.

Úgy tűnik, hogy a rendező nem hiába szórta két kézzel a 300-500 millió dollárt, s ha más nem is, a látvány megérte. A kérdés most már csak költői, hogy vajon lesz-e második rész, de nyilvánvaló a válasz: lesz. Csak a minősége a kérdéses, de a következő epizódok nem kisebbítik az elsőt. Olykor hatásvadász, közhelyes és giccses, de senkit nem érdekel, mivel olyan nagyszerű látni Pandorát. Részemről 8/10, mivel eléggé csalódtam.


10 responses to “Avatar – ez nem 2009 filmje

 • nyuszisz

  Egyszer meg lehet nézni a hype kedvéért, amúgy tényleg csalódás.

 • Dominik

  Igen, egyszer mindenképp, de többször?!

 • aeidail

  Akkor megnézem, de csak mert jó a látvány… 😀

 • Dominik

  Másért nem is nagyon éri meg 😀

 • Desmond Wallace

  Igaz, hogy nem nagy szám a történet, de azért blockbuster szinten láttunk már ennél sokkal rosszabbat is. A látvány szinte tökéletes. A végeredmény nálam is “csak” 80%, de nem igazán csalódtam, mert nem vártam egy 100%-os filmet.

 • Dominik

  Én azért ennél többet vártam, de valóban, láttunk már sokkal rosszabbakat is.

 • sajtosrolo

  Nagyon jó írás!
  Nem is tudok mit hozzászólni..:)

 • Dominik

  Köszönöm 🙂

 • Marsall

  Kedves barátom!
  A film nem olyan tömény, mint a felolvasó, nem rángatja az emberre az érzéseket, a gondolatokat és az idealizmust, de ha valaki mögé néz, és főként mögé TUD nézni, az talál benne olyan értékeket, gondolatokat, amelyeket a nagyszerű látvány nem tünteti el, csupán nem annyira direkte mutatja, mint egy dráma.

 • Dominik

  Mégis, a gondolatokat sikerül elfedni olyan hibákkal, amiért legszívesebben azonnal kiszaladnék a moziteremből. Ráadásul ráerőltetni gondolatokat könnyen tud bármire.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: