District 9 – sci-fi-vel az idegengyűlölet ellen

District 9
(District 9 – 2009)

Peter Jackson produceri jelenléte jegyzi a filmet, ami ha nem is nagyon, de némileg okot ad a bizakodásra. A kezdő képsorok után egészen felderülünk, hogy mégis kapunk valami kellemes, emészthető és jól megkomponált dolgot, s a történet előrehaladtával a kisebb-nagyobb dramaturgiai és logikai problémák sem tudnak minket izgatni, annyira leköt az idegenek jogaiért kiálló, nagyszerű látvánnyal és sok cinizmussal megáldott sci-fi alkotás.

A világ nagyvárosai helyett a dél-afrikai, kimondottan idegen és menekült-ellenes, bűnözéssel teli Johannesburg felett egyszer csak megáll egy űrhajó, s nem mozdul. A kíváncsi emberek felnéznek a járműre, hogy mégis mi járatban vannak erre, mikor kiderül, hogy tele van alultáplált, félig nyomorék, bűnözésre hajlamos űrlényekkel. Gyorsan menekülttáborba is zárják őket, de 20 év elteltével semmi sem változik, sőt, a helyzet egyre csak romlik. Végül Wikus Van De Merwe-t jelölik ki, hogy költöztesse arrébb a lényeket.

Sokféle űrből érkezett idegennel találkoztunk már. Voltak gonoszak és jók egyaránt, barátságosak, háborúzók, s kísérletezők szép számmal, de lenézett, és segítségre szorulók még nem. Neill Blomkamp rendező idegenjei azonban pont ilyenek, s az emberek általános idegen és különbözőség-gyűlöletére építve a filmet, a végére még meg is kedveljük őket. A fő mondanivaló is e köré csoportosult. Sikeresen bemutatja a nézőknek önmagukat, vagyis az emberiség általános ellenszenvét az idegenek ellen.

A megvalósítás különösen figyelemre méltó lett. Folyamatosan megkapjuk az áldokumentarista-stílust, a híradó-betéteket, a kézikamerás-pillanatokat. Az operatőri munka kiemelkedő, és ezek miatt az apró részletek miatt szinte átérezhetjük a helyzetet. A nigériai bűnbandák és az idegen faj lenézése csak hozzásegít az elképzeléshez, olyan remek lendülettel, hogy szinte ott érezzük magunkat az űrlény-gettóban.

Azonban a film alapvetően nem akar nagyot alkotni, és az egész ironizálása háttérbe szorul, ugyanis ezek mellett egy nagyszerű akciófilmet kapunk. A korhatár megengedi, hogy az idegen és emberi fegyverek által okozott sérüléseket, a felrobbanó embereket és végtagokat teljességében mutassák (persze nem ettől lesz nagyszerű). A jól felépített végső akciójelenet és a jellemfejlődés teljes hiányát mutató főhős is erősíti a popcorn-film jelleget.

Viszont muszáj lesz kitérnem a látványra, ami szintén remek lett. A gyakran mutatott lények sem tűnnek ki a valóságból, vagy legalábbis nem annyira, hogy zavarjon. Az effektek a helyükön voltak, nem lehetett érezni komolyabb kilógást, pedig volt rá lehetőség bőven. A színészek hiánya nem okoz gondot, hiszen Sharlto Copley szinte egyedül elviszi a hátán a filmet, még ha olykor mosolygásra is késztet a ténykedése.

Meglepően nagyszerű film. A látvány és a megvalósítás egyszerűen mindent visz, az egész dokumentarista stílusa lenyűgöz. Az empátia az idegen faj iránt már-már természetesként hat, de a mondanivalót háttérbe szorító akciófilm is jól sikerült. Folytatásért kiált, de kérdés, hogy mennyire kellene, bár ha ilyen minőségi lenne, akkor kérjük. Ez így 8,5/10 élményileg.


5 responses to “District 9 – sci-fi-vel az idegengyűlölet ellen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: