Vérző olaj – így kell filmet készíteni

Vérző olaj
(There Will Be Blood – 2007)

A filmre nehéz úgy jelzőt találni, hogy kifejezze igazi erejét. Egy alakra, illetve egy színészre építkezik, de olyan erős színészi játékot láthatunk, hogy könnyen elviszi magán a több mint 2 órás filmet. Egy érdekes kor történetét mutatja be, olyan hangulattal, hogy ott érezzük magunkat. Bár furcsa úgy filmet nézni, hogy a karaktereket csak utálni lehet, de a két óra végére még a antiszociális, emberiségutáló olajmágnást is megszeretjük.

Daniel Plainview életéből mutat be részleteket három évből, azonban ezáltal megismerjük a személyt. Olajjal kereskedik és ebből szépen meg is gazdagodik. Egy kisvárosban forgatja fel a kedélyeket, ahol a helyi egyházi “prófétával” is szembe kerül. Közben az örökbefogadott fiával sincs minden rendben. De folyamatosan érzékeltetnek olyan témákat mint a vallás, a pénz, a kapzsiság vagy az emberi értékek.

Már az első negyed óra is teljesen magával ragadó, bár érdekes módon senki sem szólal meg. Zajok, zörejek, zene keveredik a karakter igazi lényegével, s a film folyamán ez egyre jobban megerősödik. A kor stílusának remek bemutatását láthatjuk, és a képek megelevenednek előttünk, s egyszerűen letaglóz a világa. Az operatőri munka nagyszerű, furcsa, nem átlagos beállításokkal operál, és bejön neki. A zene olykor csak zajokból áll, mégis kiegészíti a film képi világát, amely olyan jelentős, hogy még egy klasszikus hegedűversenyt is elbír maga mellett.

Lassú folyású, nyugodt tempójú filmről van szó, de a jelenetek olyan erősen hatnak, hogy észre sem vesszük az idő múlását. Talán egy kicsit lehetett volna rövidebb, de így sem untam, pedig különösebb izgalom nem történt. Az olajmágnás karakterének erősségéhez hozzátartozik, hogy világnézete nem éppen kedves: nyílt beszédű, s őszintén kijelenti, hogy utálja az emberek nagy részét. Viszont az ő karaktere folyamatosan közelebb kerül hozzánk, és szinte megkedveljük, miközben a többi figurát esély sincs szeretni.

A fantasztikus színész(ek) az alapjai a filmnek, elsősorban Daniel Day-Lewis. Oscar-díjas alakítása lenyűgöző, és szinte átlényegül a karakterébe. Nem lehet elmenni szó nélkül, olyan erővel van jelen a vásznon, szinte szuggesztív. Azonban fontos még megemlíteni Paul Danot, aki ugyan kevésbé jelentős Day-Lewis mellett, de a hamis próféta nem túl hálás szerepében kellemeset alakít.

Nagyszerű film, a kor igazi hangulatát megidézve, és zseniális színészi alakítással. Szuggesztív, magával ragadó, erőteljes film, és a 160 perce ellenére folyamatosan fenntartja a hangulatot, és nem tudtam unni. Remek látványvilággal és operatőri munkával együtt felkerekítem 9/10 pontra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: