Year One – már az első év sem volt túl jó

Year One
(Year One – 2009)

Őszintén szólva csak Jack Black (meg a több jó visszhang) volt az ok, hogy megnéztem, de legalább nem csalódtam. Nem rossz film, jókat nevettem rajta, és mivel ennél többet nem vártam, ezért nem lepődtem meg, mikor tényleg nem kaptam semmi mást. Az egy délutáni szórakozás kritériumának megfelel, azonban nem hiszem, hogy még egyszer befizetnék erre. Néha túlszállt, és túlzásokba esett, de Jack Black kárpótol mindenért.

A történet valami olyasmi, hogy van Zed és Oh, az ősemberek között a két legbénább, és vannak a nők, akik meg elkerülik őket, s miközben falatoznak a tudás fájáról a törzs kiutasítja őket, s világgá mennek. Folyamatosan Bibliából ismert (vagy nem ismert) alakokba botlanak, még Szodoma bűnös városában is felforgatják a kedélyeket, de ami fontos, hogy cseppet sem erőltetetten, rémesen könnyedén véve az egészet.

A humor szállítói elsősorban Zed és Oh karaktere, azonban teljesen elképzelhető, hogy valakinek ez így nem jön be. Zed túlzásokba eső, állandóan ökörködő és az alpári-, fizikai-, vizuális poénok teljes hadát felvonultató alakja olykor már nekem volt kínos, de általában nem estek át a ló túlsó oldalára. Emellett Oh félénk, gátlásos, okoskodó (modern filmben kocka-stréber lenne) személye kellő kiegészítést ad.

Az állandó vallási jelenlét csak színezi az egészet, és kimondottan jót tesz neki. A bibliai utalások, személyek, helyzetek feltűnése  még jobban feldobja az egyébként is kellemes hangulatot, miközben a többi karakter is nagyon a helyén volt. A főpap, a király vagy akár Marlak figuráját is sikerült jól, élvezetesen megkomponálni.

A színészek jól hozzák a rá kirótt feladatot, élükön Jack Black-kel, illetve Michael Cerával, aki ugyan eddig nem nagyon kedveltem, de itt még ő is jó volt. Kisebb-nagyobb mellékszerepben is jelentősebb személyek tűnnek fel, a fenomenális David Cross, mint Káin és Oliver Platt, mint a főpap emlékezetes marad, de a szépséges Olivia Wilde is kitűnt.

“I want you to enter the holy of holies
Oh that is quite a coincidence, because I want you to sit on the poliest of polies.”

Határozottan humoros film volt, jókat tudtam nevetni rajta. Egy délutáni pihenésnek remek, s többet nem kell tőle várni, bár érthető, ha valakinek ez sem jön be teljesen. Jack Blacken még mindig tudok nevetni, és bejön a humora. A film legyen mondjuk 6/10, ennél nem tudok többet adni.


2 responses to “Year One – már az első év sem volt túl jó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: