Szörnyek az űrlények ellen

Szörnyek az űrlények ellen
(Monsters vs. Aliens – 2009)

A DreamWorks animációs stúdió olyan animációs filmekkel szerzett nevet, mint a Z, a hangya, a Cápamese, az Elvitte a víz vagy éppen a Shrek. Azóta születtek kétes értékű produkciók is (Túl a sövényen, Mézengúz, Madagaszkár, Kung Fu Panda), de a legújabb méltó utód. S bár kötelező elkövetni a családi filmek kliséit, ezen túl mégis tudott humoros, érdekes maradni, egészen szerethető karakterekkel és remek látvánnyal, még 2D-ben is.

A történetet látva nem akarjuk máglyára vetni a forgatókönyvírót, hiszen a két tetőpontra építkező film nem sikerült rosszul. Tehát van Susan, akit esküvője napján eltalál egy meteorit, amitől nagy energiával telítődik, és szuperereje mellet szörnyen nagyra is nő. Így tehát bezárják a szörnyek közé, akiket a kormány eltitkolt. Közben az űrből is érkeznek polipszerű lények, s szörnyeink az űrlények ellen harcolnak.

A karakterek meglepően jóra sikerültek. Susan szörnytársai között egy remek beszólásokkal ékeskedő csótányt, egy hős-sztereotípia halembert, egy semmit sem csináló óriás rovart, és hosszú idők óta a leghumorosabb karaktert, a szó szerint agynélküli kék zselét találunk. Úgy sziporkáznak, hogy minden korosztály megtalálja benne a humorát, ami mostanság animációs filmeknél szinte csoda. Rengeteg kikacsintás és bohóckodás a különböző filmekre, és ökörködés minden karakternél (ó, Axel F-et előadó amerikai elnök zseniálisan sikerült).

Félidőig tényleg kitűnően működött, és a humor uralkodása a történetet nagyon jóvá tette az egészet, azonban a következő félidőre a szerepek felcserélődtek, így kicsit le is ült az egész. Ráadásul a film közepe táján kaptunk (túl) sok érzelmet, ami teljesen felesleges volt, s a film ívét és hangulatát eléggé tönkrezúzta. Természetesen megkaptuk a gyerekeknek-szólóság miatti közhelyeket, elkerülhetetlen, hogy kiderüljön az emberek szörnyűsége és a szörnyek embersége, de túlhúzták.

A látvány remek volt, s bár én 2D-ben néztem, látszódott, hogy eredetileg 3D-re tervezték, azonban így is élvezetes maradt. Szinte meglepő volt, hogy végre egészen kidolgozták az embereket is, és nem csak vázak voltak, mint például a L’ecsóban. Eredetiben olyan nevek szolgáltatták a hangjukat, mint Hugh Laurie, Reese Witherspoon, Seth Rogen, Keifer Sutherland, Rainn Wilson vagy Stephen Colbert. Kíváncsi lennék egyszer erre a verzióra is.

Az utóbbi idők amerikai animációs filmjeihez képest remek volt, és lényegesen feléjük lőtt, s a humorban nagyon alkotó Szörnyek az űrlények ellen élvezetes volt. A karakterek nagyszerűségéhez még szép látvány is párosult, és végre egy animációhoz nem szégyellek 7,5/10-et adni. DreamWorks! Még ilyet!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: