Aviátor – repülni jó?

Aviátor
(The Aviator – 2004)

Az öt Oscart nyert alkotás bonyolult film. Komplikált, mert úgy keveri a félelmet a derűvel és az őrültséget a ravaszsággal, hogy az eredmény nehezen fogyasztható lesz. A rémisztően hosszú játékidőt nem sikerült teljesen kitölteni tartalommal, bár az epikával ötvözött izgalom sokszor igazi ízt adott a műnek, de még sem teljes, még sem tökéletes alkotás. A színészek játéka színt vitt az egyébként nem túl vidám történetbe, ami szerintem kicsit élettelenre sikerült.

Howard Hughes nagy ember volt. Iparmágnás, repülőgép-feltaláló és filmrendező egyben. Azonban egyre súlyosbodó fóbiái folyamatosan rettegésben tartották. Magánéleti problémái mellett meg kellett küzdeni a konkurenciával a repülésben és egész Hollywood szokásaival (4 millió dollár egy filmre!). Drámával teli életét mutatja be a film, igazi realizmussal.

A 170 (!) perces játékidő azonban nem volt mindig izgalmas. A film első és utolsó 30 perce remek volt, azonban a közbülső időben nem sikerült eltalálni az arányt a dráma és a derültebb légkör között, s ez nem tett jót a filmnek. Néhol unatkoztam, pedig éreztem, hogy nagy dolgot mutatnak be, de a figyelmemet nem sikerült felkelteni. Ha a filmet úgy 2 órában nézhettem volna, bizonyosan jobban élvezem.

A személyi dráma kibontása nem lett tökéletes, bár a lehetőség megvolt. Nem sikerült olyan légkört teremteni, amivel mindez hatásos lett volna, pedig éreztem benne a lehetőséget, a potenciált, így a jobban vagy átgondoltabban megírt forgatókönyv sokat segített volna. Viszont így kaptunk sok Howardot, az érzéseivel és az őrületével küszködve, még ha átérezni nem is tudjuk önmaga gondolatait.

A II. világháború előtti, alatti és utáni évek megjelenítése tökéletesre sikerült. A látvány, a díszlet nem ad okot kötekedésre, s mindezt hozzásegíti a rendkívül hangulatos zene. A korabeli jelmezzel szinte kézzelfoghatóvá válik a világháború körüli évek légköre, s ha mást nem, ezt határozottan lehet élvezni.

A színészek játéka sokat segített a mű élvezésében. A főszereplő Leonardo DiCaprioról nem tudom, hogy jót vagy rosszat mondjak, mert nem éreztem igazinak az alakítását. Sokkal inkább hatott Cate Blanchett és Kate Beckinsale játéka Howard barátnőinek szerepében. Egyéb szerepekben olyan nevek adtak színt a történetnek, mint Alec Baldwin, Jude Law, Ian Holm vagy Alan Alda.

Nem volt rossz film. Az első és utolsó 30 percet nagyon tudtam élvezni, a többivel már kisebb-nagyobb gondjaim voltak. A 170 perces játékidő megvágásával és némileg emberközelibb forgatókönyvvel jobb is lehetett volna, nálam ez így csak 7/10.


2 responses to “Aviátor – repülni jó?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: