Stargate Universe – 1×01-02

Stargate Universe 1×01-02
(Stargate Universe)

Bevallom őszintén, nem ismerem az eddigi Csillagkapu sorozatokat. Egy-egy részt persze láttam, de komolyabban sohasem néztem (gondolom a sok évad hatása). Ennek ellenére (vagy pont emiatt) tetszett ez az első rész. Kicsit a Star Trek Voyager jutott róla eszembe a hasonló alaptörténet miatt, s bár kisebb-nagyobb hibák előfordulnak, azért élveztem az egészet. A karaktereket még nem sikerült eléggé megkedveltetni, de azért én maradok.

Tehát az alaptörténet szerint éppen egy kutatás folyik a csillagkapu 9. zárjával kapcsolatban, mikor a bázist megtámadják, és evakuálni kell, hogy máshogyan, mint a kapun át. Azonban a Föld helyett egy ősi Ős-címet tárcsáznak, ami után egy nagyon távoli (értsd: több milliárd fényév) űrhajóra érkeznek, ahonnan meglehetősen nehéz (lehetetlen) a Földre jutni. Így aztán kénytelenek maradni, bár nem minden tökéletes.

Sikeresen felvázolták a jövőbeli epizodikusságot: a hajó kilép a fénysebesség feletti sebességből, tárcsáz egy bolygót, azt felfedezik néhány óra alatt. Közben meg haza akarnak jutni. Ez utóbbi azért furcsa, mert nekem nagyon az jött le (vagy nem figyeltem eléggé), hogy lényegében a Földtől távolodnak. Majd biztos írnak erre valamit.

Az első negyvenöt perc kicsit pörgősebbre sikerült, mivel ugrálgattak az időben a valós idő és az előzmények között. Nem is volt vele különösebben gond, viszont voltak ilyen furcsa, tét nélküli dolgok, amiket nem tudtam mire vélni. Mondjuk a hapsi előtt leesik a fél plafon, és nem tud átmenni, pedig már láttuk, ahogy a jövőben átmegy a kapun, így biztos átjutnak valahogy.

A második rész természetesen már inkább epizódszerű volt, és beállt a normális tempóra, ami abszolút nem baj. Kicsit sötét, de kellemes hangulatot árasztott magából, ami a karakterek ellenszenvessége miatt nem lenne indokolt, ugyanis a geek srácon kívül nem nagyon sikerült megkedvelni senkit, ami  nem túl jó. Remélem a későbbiekben valamivel szimpatikusabbakká válnak.

Bár ennek oka lehet a hirtelen sok karakter (az orvosnőtől kezdve az elítélt katonán át a szenátor lányáig mindenkivel találkozhatunk), amikkel nem nagyon tudtak mit kezdeni. Értem én, hogy felvázolni akartak, de inkább káoszos lett így. Ugyanis megismerünk a fontosabb karakterekből egy-egy darabkát, mint halott feleség, egy álom elhagyása vagy hadbűnök elkövetése, de semmi komolyabb.

Amin először meglepődtem, hogy a látvány teljesen rendben volt. Féltem kicsit ettől, de egészen korrektül megoldották. A színészek korrektek voltak, bár a főalak technikust kicsit furcsálltam, és nem tudom, hogy jól állt-e a semmitmondó arc. A legkedvelhetőbb a geek, aki még némi humort is visz az amúgy sötét légkörbe.

Megnyert magának a sorozat, vagy csak én vártam nagyon egy sci-fire. Tudom, hogy ott van a rengeteg Star Trek, vagy a Stargate-ek, vagy a BSG, de nem nagyon tudom rávenni magam, meg nagyon időm sincs, erre a sok évadra. Ez viszont itt van, és a sötét légkörrel felépített epizodikusság tetszik. Talán 7/10, bár túlpontoztam. Mindenképp maradnék.


2 responses to “Stargate Universe – 1×01-02

  • Rileey

    Hmm… nem tetszik, hogy a Star Trek jutott róla eszedbe. 😛 Azt nem szeretem, nagyon nem. Bár azt mondják, hogy ez az eredeti Stargate sorozatokra kicsit sem hasonlít, úgyhogy kíváncsi vagyok mi sül ki belőle. A karakterek nekem sem tűntek szimpatikusnak a trailer alapján sem.

    Amúgy a régiek közül én az SG Atlantist ajánlom, nálam simán veri az SG-1-et.

  • Dominik

    Igazából csak emiatt a “hazafele utazás egy űrhajón” alapsztori miatt jutott eszembe.
    Lehet, hogy majd egy unalmas pillanatomban (ha lenne ilyen…) megnézek néhány epizódot valamelyikből, aztán majd kiderül mennyire tetszik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: