Nem vénnek való vidék

Nem vénnek való vidék
(No Country for Old Men – 2007)

A filmet közvetlen a Képlet után sikerült megnéznem, és így nagyon kitűnt, hogy ez mennyivel erősebb. A mélyebb gondolatokat remekül sikerült átültetni a lassú ütemű nyugodt thrillerbe. A szálak remekül építik fel a személyes drámákat, és mindent úgy mutatnak be, hogy közben a szereplőknek szinte nincs is közös jelenete. A Coen testvérek ismét megmutatták, hogy milyen A film.

Három történetszálat követhetünk a film során. Llewelyn Moss vadászat közben véletlenül talál néhány hullát, meg rengeteg pénzt. A pénzt hazaviszi, azonban éjjel a lelkiismerete nem hagyja nyugodni, és visszamegy a helyre, élete legnagyobb hibáját elkövetve. Innentől kezdve vadásznak rá, még ha Moss nem is tipikus jófiú.

Anton Chigurh egy pszichopata gyilkos, aki türelmével és kimért természetével válik igazán félelmetessé. Karaktere egy az egyben a tökéletes gyilkos példánya, a világ felett álló hidegvérű ember. Jeleneteiben úgy van jelen a feszültség, hogy szinte alig csinál valamit, mégis, rettenetes alak. Egyértelműen a film ura.

Valamint ott van Ed Tom Bell, az idős seriffé, aki már igazán unja ezt az életet. A barátaival való beszélgetés közben beszélik ki a film mondanivalóját. Az idők változnak, s már semmi sem olyan mint régen. Az állandóan létező erőszak, és a tömeg közönyössége igazán elkeserítő. Minden mondatot azonnal elhiszünk a szereplők szájából, úgy sikerült tálalni.

A karakterek drámájának tálalása adja film alapját: a menekülő, de rendkívül realista Moss, a saját szórakozására gyilkoló Anton és az öregedő Ed Tom élete úgy tárul fel előttünk, mintha dokumentumfilmet néznénk. Az ésszerűségek határain belül mozognak, és tudják, hogy az életük, s egyben a világ is megváltozott, és nem tudnak semmit tenni ellene.

Chigurh szerepében Javier Bardem zseniálisat alakít, a folyamatos feszültséget tudja úgy kezelni, hogy bármikor elhisszük neki, hogy azonnal lelő. Tommy Lee Jones, mint a seriff, már csak a rutinját hozza, de nagyszerűen. A történetszála kissé hátraszorul, de átérezzük minden gondját és baját. Josh Brolin alakja pedig kiválóan játssza a “főhőst”.

Talán túl sokat áradoztam a filmről, de tényleg jó. A négy Oscar mellett is sok kitüntetést kapott, de a forgatókönyv nagyszerűsége és a színészek játéka mellett meg lehet érteni. A Coen testvérek nyugodt tempójú filmje megéri a megnézést, de 8,5/10-nél többet nem tudok adni.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: