Fél Nelson – a barátság valóságossága

Fél Nelson
(Half Nelson – 2006)

A legnagyobb jóindulattal is fura filmként tudom emlegetni. Mert különleges volt, s ezúttal mindez jó értelemben. Független film, s talán ennek is köszönhető ez a mássága. Magyarországon a 2006-os amerikai bemutató után csak 2008-ban sikerült bemutatni, de már látom, hogy mindez miért történt. A film nem egy nyári popcorn film, amolyan nagy bevételeket robbantó blockbuster.

A Fél Nelson úgy szól semmiről, hogy közben az egész élet benne van. Egy különös barátság története ez, a kábítószerfüggő, antiszociális, és végtelenül magányos tanár, és a 13 éves brooklyni tanítvány kapcsolatáról. Egyikőjük élete sem tökéletes. A külvilág felé való “mosolygás” mellett mindketten rémesen magányosak, s mikor a lány rátalál a belőtt tanárra a női mosdóban, megszületik a közös kapocs.

Szinte végig dokumentarista stílust érzékeltem, olyan emberközelien sikerült megalkotni a filmet. A gyanúja sem merül fel semmiféle giccsnek, vagy orbitális közhelynek. Ez a kőkemény, és mégis furcsa valóság. A személyes drámákat úgy boncolgatja, hogy végig a földön marad, nem rugaszkodik el, s ez is az igazi élményt erősíti. A lassú tempójú filmben szinte alig történik valami, azonban az igazán nagy történések belül történnek.

Az életek látszólag rendben vannak. A külvilág csak kisebb ballépésekkel teli, de egyébként teljesen normális életet lát. Azonban a film olyan életeket mutat be, amelyek annyira normálisak, hogy már valóságosak is egyben. Az egymás megváltásáért születő barátság ugyan enyhíti a magányukat átmenetileg, de örökké nem.

A hatásra Ryan Gosling Oscar-jelölt, remek alakítása is rátesz egy lapáttal, és mindvégig emberközeli tud maradni. A lány szerepében Shareeka Epps fiatalsága és tapasztalatlansága ellenére is teljesen valóságosan játszik. A megfelelő időben megszólaló zene is csak az élményt fokozza.

Furasága ellenére (vagy pont miatta) lesz jó film. A független film előnye, hogy mindvégig tud földhözragadt maradni, amihez a színészek és a zene is hozzásegít. Nem tudok rá többet adni, de egy kisebb gyöngyszem a filmek között. 7,5/10. Ez most odavágta kissé a hangulatomat.


2 responses to “Fél Nelson – a barátság valóságossága

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: