Harry Potter és a félvér herceg

Harry Potter és a félvér herceg
(Harry Potter and the Half-Blood Prince – 2009)

Mégis mi történt a Harry Potter sorozattal? A film után azon gondolkodtam, hogy vajon melyik filmnél siklott ki az egész. Az első két film szinte gyermeki családi filmje még jó volt, utána Alfonso Cuarón egészen élvezhető harmadik része előrevetítette a sötét vonalat, míg Mike Newell 4. része már alulról súrolta a közepes teljesítményt, még ha David Yates 5. része egészen korrekt is lett. Ez a 6. rész megint gyengébbre sikerült, mint lehetett volna, s ennek nem örülök.

A műfaji keveredés végre beteljesült: csak kapkodjuk a fejünket a rémesen tinivígjátékos elemek és a sötét, dark fantasy-s jelenetek között. A rendező munkája sajnos elég gyengére sikerült, hiszen nagyon nem sikerült összefogni az egész filmet. Túl sokat akartak adaptálni a könyvből, miközben csak a kapkodást sikerült a vászonra vinni, így a krimi családi mozival, tinivígjátékkal és sötét fantasy-vel keveredik.

A jelenetek többségének egyszerűen nem volt hatása, és az egész rémisztően súlytalannak tűnt. A film tetőpontját sikerült arra időzíteni, hogy Ron megengedi Harry-nek a randizást a húgával, de így igazán nem lehet komolyan venni a filmet. Rossz időzítés, és túl nagy kontraszt jellemzi a filmet végig. A humoros, romantikus komédia szálak mellett szinte rögtön, mindenféle felvezetés nélkül következnek a “drámaibb”, sötétebb pillanatok, amelyek így nem tudnak érvényesülni.

A kapkodás okán mindenből próbáltak egy kicsit beletenni a filmbe: kaptunk néhány percnyi, amolyan fanservice módra sportot (kviddics, no.), és kevésbé érthetően, feleslegesen plusz jelenetet (búzatáblás pillanat, melynek nem sok értelme volt). Dramaturgiailag olykor szétesett a film, s nem is nagyon tud rendbe jönni, bár kivételesen a könyv ismerete nélkül is érthető a film nagyobb része.

A könyvvel való összehasonlítás nagy közhely, de egyébként is teljesen felesleges. Bár természetesen maradtak ki jelenetek, s film élvezéséhez mégis azt kell mondanom, hogy nem elég. Főleg a tinivígjáték szál volt gyakran rossz, míg az akciósabb pillanatokat (ld. könyv végi csata) sikerült kihagyni, ami meglehetősen rossz színt vet rá. A meghatóbb részeket máshova időzítették, mint kellett volna, bár voltak jobb momentumok.

Az új karakterekkel még mindig nem sikerült mit kezdeni, s szinte epizódokat láthatunk a kastély falai között élő diákok életéből. Luna megjelenése szinte teljesen véletlenszerűnek tűnik, míg Neville pincéri mivolta is inkább csak humor, mint értelmes elem. Nem áll össze egy egységes egésszé a film, így az élvezet sem lehet teljes.

A látvány most is remek, erre igazán nem lehet panasz. A film kezdőjelenete egészen nagyszerű volt, de végig tudta tartani a színvonalat a CGI. Az akciósabb részek kihagyásának ellenére érdekes vizuális ötletekkel volt teli, de a tenger, a sziget, sőt a kastély is még mindig nagyon szép. Az operatőr munkáját még mindig jól végezte, s kivételesen a filmzene sem volt rossz. Általában megfelelően szólt, s valahogy hozzásegített a drámai pillanatok élvezetéhez.

A színészek két korosztálya még mindig rémesen elüt. A fiatalabbak, élükön Daniel Radcliffe-fel még mindig nem tudnak játszani (ó, Harry és a kétféle arckifejezés), de a trió többi tagjának sem kellene büszkének lennie. Ezzel szemben az “idősebbek” még mindig hozzák a(z elvárt) kiváló színvonalat. Alan Rickman és Helena Bonham Carter emelkedik ki leginkább, de a többiek (Michael Gambon, Robbie Coltrane, Jim Broadbent) is nagyszerűek voltak.

A film még mindig hagy némi kívánni valót maga után. Hiányérzetem volt a film alatt, s a kavarodásnak és a kapkodásnak az egyetlen eredménye, hogy a jelenetek súlytalanná és érdektelenné válnak. A forgatókönyv nem elég összefogott, így aztán 7/10-nél nem tudok többet adni, pedig  még ebben is érzek némi túlzást.


2 responses to “Harry Potter és a félvér herceg

  • kiara

    Mikor olvastam az írást, azt hittem rosszabb pontot adsz rá 🙂 Nekem nagyon nem tetszett. Tényleg, évről évre rosszabbnak érzem a filmeket. Plusz még lesz kettő. Persze a negatív élmények ellenére, mégis mindig kíváncsi vagyok a következőre.

  • Dominik

    Lehet, hogy kicsit sok az a 7, de azért a filmet még élveztem valamennyire, s egyébként is szeretem ezt az univerzumot. Én is kíváncsi leszek az utolsó kettőre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: