A család kicsi kincse

A család kicsi kincse
(Little Miss Sunshine – 2006)

Az utóbbi idők egyik leghangulatosabb filmjét láthattam – mondhatnám, ha idei lenne a film. Azonban 2006-ban készült, így csodálkozok is, hogy még nem fedeztem fel ezt az alkotást. Rettentően jó hangulat, a humorosan előadott tragédia és nem mindennapi ötletek jellemzik a filmet. Értelmezzük újra a szépségversenyeket, dobjunk hozzá egy teljesen totálkáros családot, némi humort, némi drámát, egészen jó színészeket és egy nagy adagnyi feelgood hangulatot.

Adott a teljesen rossz amerikai család: a boldogságról és sikerességről szónokló apa, az elvált feleség, a drogos nagyapa, a némasági fogadalmat fogadó kamaszfiú, az öngyilkos nagybácsi és a szépségversenyre készülő kislány. Mindannyian útra kelnek, hogy eljuttassák Kaliforniába, a Little Miss Sunshine szépségversenyre a lányt, és ez a film az út története.

Igazi amerikai road movie-val van dolgunk, ahol a légkört minden apróság képes feldobni. Az okkersárga mikrobusz állandóan tönkremegy: egyszer a kuplung, egyszer a duda, még az ajtó is leszakad róla. A fiú néma marad, egészen addig, amíg fel nem veszik az akadémiára, hogy pilóta lehessen, de eközben mindenkit utál. Az öngyilkos-jelölt a legjobb Proust-szakértő az országban, de beleszeretett a férfi tanítványába.

Kicsit társadalomkritikus, de mindezt úgy teszi, hogy észre sem vesszük. A karakter elképesztőek, s nem kicsi fejlődésen mennek át. A zene nagyon jó, gyakran szól, és remek hangulatot képes teremteni. Ez a feelgood légkör az, ami nagyon képes szórakoztatni. Az a 90 perc szinte elrepül.

A két Oscart kapott film emellett számos más díjjal is büszkélkedhet, s a legtöbben a szereplőket dicsérik. Az öngyilkos szerepében Steve Carell látható (azóta a Zsenikémben is játszott), s bár ő a legnagyobb név, mégis őt díjazzák legkevésbé. Alan Arkin, Greg Kinnear, Toni Collette, Paul Dano mind növelik a film elismerését.

“- Your packet has tickets in it, and there’s your badge number.
– Okay.
– Is there anything else?
– Uh, yeah. Is there a funeral home around here?”

Ezt a filmet meg kell nézni, mert egy rettentően hangulatos, feelgood road-movie a vágyainkról, az álmainkról, s egyáltalán az élet szeretetéről. Sajnos fentebb nem tudom pontozni, de 8/10 mindenképpen. Az öreg nagyapa fenomenális karakter.


4 responses to “A család kicsi kincse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: