A szabadság útjai

A szabadság útjai
(Revolutionary Road – 2008)

Mi történik akkor, ha a “boldogan élünk, míg meg nem halunk” rész után még sem vagyunk boldogok? Az ötvenes években, az egyforma sorházak mellett, az öltönyben munkába ingázó férjek, és a csinos, otthonmaradó feleségek korában járunk, ahol mindenki belesüllyedt az unalmas középszerűségbe, de senki sem mer kilépni. Ha valaki ezt még hangoztatja is, azt rögtön elmegyógyintézetbe zárják.

A film az álmait nem teljesítő házaspárról szól, akik nem teljesen elégedettek életükkel. Wheelerék látszólag teljesen boldogok: van egy szép kertvárosi házuk, két gyerekük, spórolt pénzük.. azonban ez még sem elég. Azt tervezték, hogy Frank majd kibontakoztatja a tehetségét, míg April híres színésznő lesz, de ez nem sikerült nekik. Az unalmas életükből kilépni élni akarnak: elköltözni Párizsba.

Nincs túlzottan bonyolított, csavaros történet, de nincs is rá szükség. A lassú ütemű történetvezetés mellett kapunk remek színészi játékokat és minőségi forgatókönyvet. Nincsenek felesleges párbeszédek, vagy éppen túl hollywoodiasított jelenetek, inkább realista, életszerű pillanatok. A veszekedések és a tervezgetések kavarában megkapjuk a házasélet minden gondját és baját.

A színészi játékok hasonlóan, s talán meglepően nagyszerűek voltak. Kate Winslet -itt is- tökéletesen alakította a feleséget, s a színésznő szemei még mindig lenyűgözően kifejezőek. Leonardo DiCaprio még mindig kicsit kisfiúképű, de ő is jól alakította a férjet. Kiemelném még Michael Shannont, egy mellékszereplő őrültet, aki adja a keserű szájízű humoros pillanatokat, s megmutatja, hogy az igazság kimondása sokszor mindenkinek fáj.

Remek film, kicsit szomorú felhanggal az élet dolgairól, az álmokról, s azok megvalósításáról. Kellemes színészi játékokkal és ötletes pillanatokkal. Megér egy 8,5/10-et mindenképp.


2 responses to “A szabadság útjai

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: