Charlie Wilson háborúja

Charlie Wilson háborúja
(Charlie Wilson’s War – 2007)

Egy komédia-mezbe öltöztetett politikai szatíra, két remek Oscar-díjas színésszel, egy teljesen felesleges Oscar-díjas színésznővel, néhány eyecandy-vel, és egy kevéske mély gondolattal. Ez minden, amit a filmről dióhéjban mondani lehetne, ahol a rendező és a forgatókönyvíró hatásra egy kellemes alkotás kerekedett ki.

A film lényegében annak a története, hogyan tudta Charlie Wilson megbuktatni a kommunistákat. Miközben a CIA észre sem vette, hogy százharmincezer orosz masírozott be Afganisztánba a hidegháború vége felé, Charlie Wilsonban, Texas második választókerületének léha életet élő (iszik, drogozik, nőzik megállás nélkül) képviselőjében felgyullad egy láng, és saját ügyének tekinti, hogy megmentse az afgánokat.

A főszerepet Tom Hanks játssza, aki magában még teljesen átlagos lenne, azonban társul hozzá Philip Seymour Hoffman, s kettejük párosában akkora dinamika rejtőzik, hogy minden közös jelenetüket átjárta a remek hangulat. Feltűnik még Julia Roberts, mint Texas 6. leggazdagabb asszonya, de maga a karakter szinte alig szerepel, s valószínűleg a hölgy sem ezért fogja megkapni következő díját.

A páros remek játékának és a forgatókönyvíró tehetségének köszönhetően több komikus pillanat is adódik, így az első közös jelenetükben szinte végig vigyorogtam, mert annyira egymásra voltak hangolódva.

A képviselő könnyed életéből fakadóan találkozhatunk eyecandy-hölgyekkel is, így az irodájában is csak szép nők dolgoznak (Gyorsírni bárki tud, de ilyen mellei nem mindenkinek vannak), bár erre már akkor rádöbbenhetünk, mikor a Charlie mellé két meztelen nő lép be a kádba.

A háború következményében a film végében némi tanulság is előbukkan, ami a Fehér Házban uralkodó erkölcsbe (vagy annak hiányába) enged betekintést, s a filmben végigkövethetjük, milyen is a kormányzás.

“A kongresszus miért mond valamit, ha aztán nem tesz semmit?”
“Leginkább megszokásból.”

Kellemes hangulatú politikai szatíra remek színészpárossal. A vége kissé ellaposodott a felsorolásszerű cselekmény miatt, de a többi rész rendben volt. Sajnos nem tudok 8,5/10 pontnál többet adni.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: