Jégkorszak 3. – A dínók hajnala

Jégkorszak 3. – A dínók hajnala
(Ice Age: Dawn of the Dinosaurs – 2009)

A Fox filmstúdió kvázi a Jégkorszak sorozatnak köszönheti sikerét, s ebből adódóan jönnek is egyre-másra a folytatások, amelyek minőségileg már hagynak némi kívánnivalót maguk után. Persze nem azt akarom mondani, hogy rossz filmek, hanem nemes egyszerűséggel nem nekem készítették. Sajnos úgy 10 évvel idősebb vagyok a célkorosztálynál, így az élvezni sem sikerült.

Megpróbálok először a pozitívumokra koncentrálni, bár a lista elég kurta. A legjobb egyértelműen az animáció volt, hiszen a legkisebb szőrszálig szép kidolgozást láthattunk. A havas táj megfelelően állt a napsütötte, normális táj mellett (ami később bukkan elő), de még a fogsorok is szépek voltak (igen, ezeket figyeltem).

Általában a történettel szoktam kezdeni, de mivel itt nincs, ezért nehéz lesz. Az eddigi filmekből megismert Manny, Ellie, Sid, Diego és a többi apróság újra folytatja kalandjait. A film lényegében egy road movie, ami abból áll, hogy a hőseink elindulnak megkeresni Sidet, s közben negyed óránként felhörög, és ordít egyet a dinók valamelyike, vagy mindenki Motkánya (szép magyar szó. Scrat a rendes neve.) egy betétdal mellett szenved.

A poénok, melyekre a film próbál építeni általában mellétalálnak, és nem mondhatnám, hogy az én szintemen voltak. A verbális poénok többsége azért szép volt, s ha nem is nevettem, azért nyugtáztam a létüket. Kaptunk családi filmre jellemző utalásokat is, melyek azért léteznek, hogy anyuka is élvezze a filmet.

Karakterek? Mindenki megfelel a neki szabott szerepre, s bár nekem csak Diego tudott még mindig szimpatikus maradni, ebből adódóan a többiek olyanok maradtak, mint eddig, s nem tudom, hogy kellene-e nekik változás. Idegesítőek, próbálnak humorosok lenni, apáskódóak vagy éppen gyerekesek, de ennek így kell lenni.

A látványon látszik, hogy 3D-re készítették, hiszen a megoldásainak többsége abszolút nem mutat jól normálisan, mivel a lassítások, a kameraforgások csak a káosz érzését erősítik. Azt már meg sem említem, hogy a történet megkívánta, hogy leköpjék a fizika és a földrajz nagy részét, de a gyerekek úgy sem veszik észre.

Nekem nem jött be, hiszen a forgatókönyv hiánya mellett is tele volt hibával. De legalább volt remek animáció, némi humor… és Diego. Nem hiszem, hogy a 4. részre benevezek. 3,5/10.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: