Eoin Colfer – Artemis Fowl és az örökkód

Eoin Colfer –  Artemis Fowl és az örökkód
(Eoin Colfer – The Eternity Code)

Ugyan az első könyvet egészet dicsértem, a második csak az első szintjét tudta tartani, s semmi újat nem tudott mutatni. Az örökkód azonban már a harmadik rész, ami viszont tudott. Colfer úr megmutatta, hogy kicsit felnőttesebben is tud írni, ha akar. Az első két kötetet kimondottan gyerekeknek írta: egyszerű mondatok, kevés történet, lendületes és gyorsan folyó cselekmény. Itt azonban az egész megváltozott.

Azért nem nagyon, de pont eléggé ahhoz, hogy jobban lehessen élezni az egészet. Colfer hagyott időt a leírásoknak, az embereknek, s az érzelmeknek is. A karakterek sikerült jobban kibontani, s még némi jellemfejlődés is érzékelhető. Viszont megmaradt a lendületessége, azonban most az egész több mindennel párosult. A humoros párbeszédeket sikerült kellően visszafogni, és a történetet is megfelelően bonyolítani.

Artemis, a tizenéves csodagyerek újra belekeveredik a tündérek ügyeibe. Illetve, most is inkább ő keveri bele a tündéreket. Egy amerikai bűnöző, Jon Spiroval való üzletelés közben nem várt fordulatok lépnek elő, és kénytelen a Nép segítségét kérni. Kénytelenek segíteni, ha nem akarják civilizációjuk gyors pusztulását. Így Artmis tervet sző, s az ismert karakterek bevetésre indulnak.

Olyan érzésem volt a könyv olvasása közben, mintha egy bank kirablásáról szóló történet lenne, némi fantasy-vel fűszerezve. Lényegében nem is szól másról. A történet néha kicsit megcsavarodik, persze nem túlzott mértékben, s most már azzal sem kell foglalkoznunk, hogy ki a gonosz (az első részben kevésbé volt egyértelmű).

A sztori kicsit bővebben lett kifejtve, s a kalandtörténet végre némi érzelmet és értelmet is kapott. A nevek fordításával még mindig nem vagyok kibékülve. A regény a céljának megfelel, s igazi ifjúsági fantasy-t kapunk. Én várom a folytatást. Ez a könyv úgy 7/10.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: