Legend of The Seeker – 1. évad

Legend of The Seeker – 1. évad
(Legend of The Seeker)

Az évadzáró után úgy álltam fel, hogy “ház ez meg mi a franc volt?”, ugyanis erre pont nem számítottam. De ezt majd a tovább mögött spoileresen, most csak úgy általában. Az évad nagy része simán veri a gyengécske pilotot, és teljesen meghozta a kedvem a sorozatra.  A pilot hibáit többé-kevésbé kijavította, s most már nem is figyeltem olyasmire, mint az odavetített háttér, vagy az idióta klisék.

Úgy kellene működnie a sorozatnak, hogy ne keressek hibákat, hanem tudjam élvezni, ami mostanság nem nagyon jött össze. A Seeker sem mindig kivétel, de összességében egy egész kellemes évadot láttunk. Az évad legnagyobb része egyszerűbb epizodikus jelleg volt, olykor meglebegtetett főszállal, de az epizodikus jelleg túlságosan maga után vonja a fillerséget. Persze ez nem mindig gond, de néha már éreztem, hogy elég volt ezekből az epizódokból, most már látni is akarok valamit.

A látványra írt minden panaszomat visszavonom, már stimmelt minden. Természetesen szép helyszíneket játszódott, tudtak értelmes effekteket behozni (ld. inkvizítori érintés), és úgy a varázslatokkal, mágiával semmi gond nem volt. Vagy csak nem figyeltem. Tudták hozni a díszlet és a jelmez terén várt elvárásokat, a fantasy műfajnak megfelelt.

A történetet a pilotban vázoltam, és még nem nagyon kavarták meg. Van ez a Richard, aki a hős, s küldetése, hogy megszabadítsa Középfölde Középföld lakóit a gonosz Darken Rahl uralmától, s ebben segítségére van a bájos (értsd: szépséges) Inkvizítor, s a legjobb karakter, az öreg varázsló, Zeddicus Zul’ Zorander. Meg úgy mindenki, aki utálja Rahl Nagyurat. Szépen megszabadít mindenkit a gonosztól, s közben szépen halad előre a céljával.

A szerelem közhely? Persze, de itt mégis elő tudják adni normálisan, amiért szintén gratula. Sosem fullad az egész csöpögésbe, vagy egyszerű klisébe. A szerelem mellett kaptunk valamennyi humort is, elsősorban Zeddicus jóvoltából, s még egészen jól állt is neki. Bár meg kell hagyni, eleinte nagyon zavart, hogy a varázsló nem aszexuális, mint elvárná tőle az ember, de humorforrást kreáltak belőle.

A pilotban még nem sokat kaptunk, de az évad folyamán szépen kibontották a háttérvilágot, a mitológiát, s így egy rakás új karakter került előtérbe. Az Inkvizítorok, a mágusok és varázslók, de még a Mord-Sithek is remeken mutattak a vásznon. Utóbbi egy meglehetősen szadista hajlamú (szado-mazo fétis előnyben!) nőcsoport, csak éppen a gonosz szolgálatában. Ráadásul szédületes jellemfejlődéseket láthattunk. Az író kitett magáért, szinte felüdülés olyan fantasy-t látni, amiben van 3-nál több nő.  (A fantasy hímsoviniszta, na.) Természetesen ez az eyecandy-k szempontjából fontos, és azért volt is belőlük bőven (már maga Kahlan is).

A fantasy-kben a háttérvilág áll legközelebb hozzám, s örömmel fogadtam a megjelenését, olyan részletekben, mint a Chadrin, a Calthrop, a gárok tömege, a nevetségesen sok mágikus cucc vagy az egyéb királyságok története. A színészek rendben voltak, még mindig. Szerintem Darken Rahl még mindig vagy 30 évvel fiatalabb a kelleténél, de a többiek jól szerepeltek, s ha tehetség nem is szorult beléjük, akkor eyecandy-ként mutattak.

*Innen spoilerek.* Ennyi éltetés után ideje, rátérek az évadzáróra. Nem volt rossz, csak nem ezt vártam. Az évadban minden rész közepén lehetett tudni, hogy mi lesz a vége, addig én nem ezt vártam. A könyvet nem olvastam, így nem ismerem a végkifejletet, de meglepett Darken Rahl halála. Nekem túl könnyűnek (a körülményekhez képest) tűnt ez a 2. Árnyékok Könyve, ami úgy a semmiből bukkant fel, de Orden Szelencéivel járó hatalom is túl csábítónak tűnt.

Szinte hihetetlen volt ez a “két legyen egy csapásra” módszer, hogy Richard és Kahlan szerelme valóra válhat, s még mellesleg Rahlt is megölhetik. Azért a hepiendért még egy időutazást megkockáztattak, ami nem tudom, hogy nekem bejött-e. A fantasy műfajához szerintem egyáltalán nem illik, viszont jó lett a kivitelezés (ifjabb Rahl zseniális volt), szóval még éppen elmegy.

Őszintén szólva, nem számítottam rá, hogy ilyen hamar lelövik a (várhatóan 1.) főszálat. Tudtam, hogy lesz 2. évad, de ezek után “quo vadis?”. Nem tudom, merre lehetne még folytatni, egyszerűen hepiend van. Jó, nem tudunk semmit a szelencékről (bármit is mondott Zedd), vagy Richardék szerelméről, de ez így akkor is fura.

Miután úgy 3 nap alatt ledaráltam, nem mondhatom, hogy nem tetszett. Élvezhető volt, örülök, hogy a pilot gyengesége nem riasztott el. A fantasy még mindig remek műfajként van nálam elkönyvelve hála a háttérvilágnak. Ha találnak a következő évadra normális főszálat, akkor mindenképp folytatom. Így… 7,5/10.


4 responses to “Legend of The Seeker – 1. évad

 • Desmond Wallace

  Az első évad csak a kezdet volt, bár rengeteg dolgot megváltoztattak a könyvhöz képest (Orden szelencéi, az egész végkifejlet, Richard-Jennsen, Denna nem hal meg, inkvizítori érintés stb.), de hidd el, hogy Darken Rahl csak kispályás gonosz volt. A könyvbeli énjéhez viszonyítva meg pláne.
  Én már nagyon várom a 2. évadot, de előtte újraolvasom a könyveket, mert az sokkal komplexebb élmény.
  Az meg biztos, hogy Zedd karakterét találták el a legjobban. A lányok meg szépek.

 • Dominik

  Sajnos a könyvről nem tudok nyilatkozni, de talán egyszer még elolvasom. Rég olvastam már igényes fantasyt.
  Az utolsó két mondatoddal meg főleg egyet értek 😀

 • Desmond Wallace

  Még annyit, hogy a könyveknek is mindig úgy van vége, hogy mindenki boldog, aztán a következő kötet elején kiderül, hogy nagy baj van.

 • Dominik

  Igen, ez általános fogás 😀
  Ha véletlenül nem lesz folytatása, akkor elég otromba lenne a könyv végére egy nagy cliffhangert rakni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: