Harper's Island – 1. évad

Harper’s Island – 1. évad
(Harper’s Island)

Vegyes érzések kavarognak bennem, mert volt egy remek, izgalmas, horrorisztikus és feszültséggel teli része, de mindezt lehúzza az unalmas, szappanoperai rész, a párbeszédek és a klisék. Mert bőven van hibája a Harper’s-nek, s bár a 13 rész között van jobb és rosszabb is, azért élvezhető egy sorozat. A végére különösebb csavart nem kaptunk, hiszen egy idő után elég sok minden kitalálható volt, de ettől függetlenül néhány érdekes fordulat is történt.

*innen spoilerek.* Az évad első felében inkább a szappanoperai vonulatra helyezték a hangsúlyt, bár meg kell hagyni, a gyilkosok rendesen arattak. Minden részben meghalt legalább egy ember, ami feszültségileg elég jó légkört teremtett. Természetesen a gyilkolásos sztorit nem tudták volna 13 részre széthúzni, és bele kellett tenni némi unalmasabb részt is.

Így kerülhetett bele Richard félrelépése, vagy Hunter megjelenése. Egyértelműen nem tett jót a sorozatnak, hiszen a párbeszédek gyengesége miatt nem tudták érdekessé tenni. Elkerülhetetlen klisé volt, de szerencsére hamar eltüntették az egészet, és csak az évad első felében rontotta a légkört.

Tulajdonképpen az elején nagyon ránk akarták erőltetni, hogy Hunter, vagy Trish apja a gyilkos, bár csak az esküvőt akarták tönkretenni. Utána JD volt a főgonosz, s mellette a seriff ex-helyettese, de mindannyian meghaltak. A vége felé Jimmy-vel is hasonló volt a helyzet. Nagyon azt akarták, hogy ő legyen, ezért biztosan nem is ő volt. Számított valaki Henry-re? Bennem volt a gondolat, hogy igen. A szülei halála miatt nagyon egyértelműnek tűnt, hogy ő lesz az elveszett fiú.

Megjósoltam már a pilot után is, hogy valami lesz az előző gyilkossal. Nagyon beharagozták Wakefield utánzóját vagy magát a gyilkost, hogy muszáj volt behozni. S így különösebb meglepetés csak Henry volt, de a végén már majdnem egyértelmű volt, hogy ő lesz a segítő. A motiváción lehetett gondolkodni, de flashbackek ezt is jelezték számunkra. Az apróbb dolgok, mint Both és Malcolm zavarása is inkább a szappanoperához volt hasonló, hiszen érdemi jelentősége nem volt.

A vége szerintem elég borzalmasra sikerült. Én nem hepiendet vártam, s szerintem nem is állt jól. Bőven elég lett volna, ha Shea és Madison túléli. Valami úton-módon meg kellett volna halnia Abby-éknek is, mert így túl hepiendes vég volt. (Persze a körülményekhez képest, hiszen meghalt a fél stáb.) Még ezt a lezárást is túlhúzták, hamarabb is lezárhatták volna. A dialógokat, a párbeszédeket erőtették, de ez egyértelműen nem állt jól.

Az írók elég gyakran nyúltak a szokásos horrorfilmes trükkökhöz, sablonokhoz, de a hangulat jobb lett tőle. Hiszen a Harper’s Island hangulata leginkább egy horrorfilm ötvözése volt egy jobb thrillerrel, s így a (majdnem) állandó feszültséghez csatlakozott a rejtély, az izgalom egyvelege. A zene s a fényképezés mindig a helyén volt, nem lehetett panasz.

Vegyes volt a sorozat. Voltak ötletesebb részek, és gyengébb dolgok is. A zene, a hangulat a helyén volt, s ha nem adnak ennyi szappanoperát, s ha a végét is jobban megalkották volna, akkor emészthetőbb lett volna. De azért élvezhető volt, mondjuk úgy 7/10.


6 responses to “Harper's Island – 1. évad

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: