Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona
(Vicky Cristina Barcelona – 2008)

Woody Allen elénk tárt egy nagyszerű feelgood filmet, ahol a legfontosabb dolog, hogy nem szabad gondolkodni. A remek szereplőgárda, az egyszerű, de jól megírt forgatókönyv mellé társul egy hangulat, amely engem a film végig vigyorgásra ösztökélt. Amellett, hogy nem nézi teljesen hülyének  a nézőt, teljesen lehet élvezni, mindenféle gondolkodás nélkül.  Nem mondom, hogy tökéletes film, de Woody az egyszerű klisét élvezhetően vitte a vászonra.

Nem mondanám, hogy komoly története van. (Az eljegyzett) Vicky és (a kamaszlelkű) Cristina a vakációjukat Barcelonában töltik (ahol Cristina szerelemet akar találni, Vicky pedig szakdolgozatot írni), s közben megismerkednek Juan Antonioval, aki meghódítja a hölgyeket. S közben folynak előre a kisebb események, találkozunk a vőlegénnyel, Juan Antonio előző nejével, Maria Elenával, és az egész hangulata magával ragad.

A film a párkapcsolatokat akarja feltárni elénk, s még Vicky és Cristina egymás ellentétei (a bátor szerelmes és a konzervatív stabilitásra vagyó), addig bemutatja a nő-férfi kapcsolat előnyeit, hátrányait, hiányosságait, s egyben az egész európai szabadszerelmet annak mindenével együtt.

S bár a rendezőnek köszönhetően a film végén előbukkan a neurotikus és pesszimista filozófia, addig rávilágít az érzelmek fontosságára a gondolatokkal szemben, főleg ha szerelemről beszélünk. Az exfeleség szociopata, a spanyol férfi szenvedélyes macsó, az amerikai lányok könnyed utazók, s mindenkinek megvan a maga rendeltetése, de a karakterek közötti dinamika mindent egybehoz.

A szereplőgárda remek, mindenki a helyén van, az exfeleség szerepében Penelopé Cruz, aki talán a legjobban alakít, s Javier Bardem, mint a macsó is rendben van. A szerelmes Scarlett Johansson nagyszerűen alakít, bár néha nagyon üresnek tűnik, de a konzervatív Rebecca Hall mindent kompenzál.

Mindent összevetve igazi hangulatfilm, különös bonyodalom nélkül, de mégis remekül műküdik, és a (tavalyi) nyár feelgood filme lehetne. Egy 9/10 mindenképpen.

Reklámok

3 responses to “Vicky Cristina Barcelona

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: