Tudorok – 2. évad

Tudorok – 2. évad
(The Tudors)

Nehéz lenne azt mondani, hogy javult a sorozat. Sokkal inkább megtartott a stílusát, ötleteit, hangulatát, s bár a történet drámaibbá kezdett válni, valójában különösebb javulást nem érzékeltem. Természetesen még mindig remek sorozat, s VIII. Henrik angol király udvarában zajló eseményeket követhetjük figyelemmel. Sajnos, mindenki előbbre akar jutni, s ezzel egymást akadályozzák.

*Innentől spoilerek* Az évadban mindenki kibontakozott. A kiráyi udvar kiterítette a kártyáit, és – bár egymás előtt majdnem nyíltak – már csak a királytól kell félni. A Titkos Társaság (vagy hasonló) aktívan működik, s egyértelműen a reformációt támogatják. Tagjai között láthatjuk a fontosabb feltörekvő ifjakat, mint a költő, vagy Cromwell, a titkár. Az évad folyamán még tagja volt az öreg Boleyn és George Boleyn is, bár ugye őket kivégezték.

Tulajdonképpen az egész reformációt vagyonszerzésre és a király házasságainak legitimitásához használják fel, pedig nem erre kellene. Bezárják a kolostorokat, jogokat vonnak meg a papoktól, miközben a királyi kincstár gazdagodik. Szépen nyomon követhetjük az anglikán egyház kialakulását, annak minden hibájával és vétségével együtt.

A király szépen elfogyasztott második feleségét, Boleyn Annát is. Először még kisebb-nagyobb viták voltak Anna és Katalin között, de Katalin megmérgezése majdnem mindent megoldott. Tulajdonképpen nem vagyok benne biztos, hogy eddig kellett volna az egész eseményt húzni, már elegem volt Katalinból is, annak ellenére, hogy Annát kimondottan nem kedvelem. Persze az 1. királynő halála elég gyászos, és szomorú volt, remek jelenetet készítettek.

Így minden akadály elhárult a házasság elől, legalábbis látszólag. Mária még mindig az útban áll, de mire őt megölték volna, már nem volt rá lehetőség. A hercegnő végig elég szimpatikus volt, s elég karaktert adtak neki. Végül, az évad végén, koholt vádak alapján és kínzással kihúzott vallomással elítélték a felesleges szereplők nagy részét. Az öreg és fiatal Boleyn, Mark, és kisebb mellékszereplők, míg végül Anna is meghalt.

Sajnos nem tudtam szeretni a hölgyet, valahogy végig ellenszenves volt. Nem éreztem különösebb részvétet iránya, annak ellenére, hogy remekül kidolgozták a halálát. Folyamatos feszültségkeltés, és a zene hatására volt jelentősége és elég komoly volt. Gyászos vége lett az évadnak, s még Henrik ebéde sem tudott felderítő látványt nyújtani. Most viszont itt az ideje a következő feleségnek, Jane-nek, aki már nekem is kedvesnek és jónak tűnik. S még Máriát is szereti.

Emellett a reformáció és a rendeletek minden ellenségét kivégezték. Fisher bíboros és Morus Tamás voltak a legfontosabb emberek, s az ő kivégzésüket tudtak leginkább sajnálni. Pont eléggé kidolgozták a jelenetet ahhoz, hogy ne tűnjön unalmasnak, de megfelelően ahhoz, hogy még legyen leszültség, s a király kiáltása is hatásosnak bizonyult. Morus keresztje elég fontos elem lett, s talán a legjobb kép is a kereszt vérrel való beborítása jelentett.

Viszont szerintem nevetségesen sok filler jelenetet láthattunk. Legyen szó Suffolk hercegének fiáról, vagy éppen Cromwell néhány cselekedetéről. Mark és George Boleyn homoszexuális kapcsolatát nem tudtam mire vélni. A sorozat számára nem fontos dolgok, s nem is szinezik az egészet. Néha olyan érzésem volt, hogy nagyon ki akarják tölteni az 50 perces játékidőt, így nagyon széthúzzák az egészet.

Tulajdonképpen nem tudok negatívumokat felhozni. Remek, középkori, kosztümös hangulata van, remek karakterek szerepeltek, s a történet és a dialógok is jól vannak kidolgozva. Minőségi munka, de egy kis változásra szükség lehet. Így 8/10. Még mindig.


2 responses to “Tudorok – 2. évad

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: