Star Trek

Star Trek
(Star Trek – 2009)

Abrams megcsinálta? De meg ám. Sikerült egy olyan nyári filmet kreálnia, amit még élvezni is lehet. A nyári időszak a kommersz blockbuster filmek szezonja, vagyis nagy költségvetés, jó látvány, pörgés és akció. A Star Trek tudta mindezt szállítani, és egy kvázi reboottal mindenkit a székbe tudott szegezni. Természetesen kapunk buta történetet és közhelyeket is, de a folyamatosan pörgő film közben nem marad időnk, hogy ezeken gondolkodjunk.

Mint már említettem, tulajdonképpen rebootot kapunk, vagyis mindent előről kezdünk. Kicsit Batman: Kezdődik stílusban, hiszen – bár változtattak az eredeti történetet-, nem köpik szembe a rajongókat, mégis megújítják az egészet. Valamikor a jövőben az ifjú Kirk, Spock és még néhány régi személy első útjukra indulnak az Enterprise csillaghajóval, azonban egy különös kalandba keverednek, elsősorban a romulánokkal, akik sérelmüket szeretnék megbosszulni a világon.

Az a kevés, bár butácska történet, amit közölnek velünk, leginkább az időutazás lehetőségéről szól, s emiatt sikerült úgy megkeverniük a kontinuumot, hogy már maguk a szereplők sem tudják miről van szó. Bár olykor önellentmondásba keverednek magukkal, joggal feltételezhetjük, hogy az írók hiányoztak néhány fizika óráról, de mindez még belefér a Star Trek univerzumába.

Ha történetet nem is, de látványt kapunk, méghozzá a legjobb minőségben. Kitettek magukért az effektesek, ugyanis a robbantásoktól, űrhajóktól kezdve az atmoszférai repülésig mindent kaptunk, és a székbe szögezve néztük, hogy mit tártak elénk. Lehetőség szerint mindent bevetettek, és tényleg nagyon jól nézett ki.

Ugyan szeretem a régi Star Trek világot is, mégis, ide nem tartozhatott sem gondolkodás, sem filozófálás, sem humanitás, mert egyszerűen rosszul mutatott volna. Ellenben kaptunk sok utalást a régi Star Trek univerzumból, talán a legnagyobb maga Leonard Nimoy megjelenése volt.

A régi szereplőket is megismertük, Kirk és Spock mellett a legnagyobb szereplő Dr. McCoy és M. Scotty volt, akik mind humorral, mind szinészileg rendben voltak. Persze találkoztunk (elsősorban a humor miatt) Suluval, rémisztő akcentussal rendelkező Chekovval is, még Uhura is jelen volt. Az idegen népekről sokat nem tudtunk meg, Spock családja képviselte a vulcani társadalmat, illetve Nemo Nero kapitány és társai a romulánokat. Ennek ellenére úgy hulltak az emberek, mint a legyek. Nevetségesen sok halál volt jelen.

Igazából ez egy remek pörgős, nyári akciófilm, némi humorral és elődökre való emlékezéssel, s mindez a Star Trek univerzumban. A nyár filmje? Minden bizonnyal. 8,5/10.


4 responses to “Star Trek

 • nyuszisz

  Nekem az volt vicces benne, hogy Kirk hányszor lógott szakadék fölött; nem kevésszer.

 • Dominik

  Jaj, igen, valamiért szerették az írók ezt a fogást 🙂

 • Desmond Wallace

  Igen, Abrams megcsinálta. Nem rajongtam sose a Star Trekért (bár a Star Warsért még kevésbé), de ez a film remek szórakozás.

 • Dominik

  Én mondjuk kedvelem mind a két világot, de ha megpróbálom úgy nézni, mint sima mozilátogató, akkor talán még szórakoztatóbb volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: