Doktor House – 5. évad

Doktor House – 5. évad
(House)

Itthon még javában zajlik az 5. House évad, s jelenleg tartanak a rossz felénél, miközben Amerikában a sweeps közepén már a finálé is megvolt. Nekem nagy csalódást okozott az évad, azonban a végére olyan hajrába kezdett, hogy csak néztem. Tényleg, a végérére remek részeket láthattunk, s kaptunk igazi, ütős cliffhangert, lehet izgulni szeptemberig. Sajnos az utolsó részek nagyszerűsége sem nagyon tudja halványítani az első felének a gyengeségét, de mindjárt részletesen.

*Innentől spoilerek* Nehéz nem a végével kezdeni, ugyanis sajnos az eleje tényleg gyenge volt. A szálak unalmasak és egysíkúak voltak, az esetek sem voltak különösen érdekesek. House doktor nem tudta hozni a régi hangulatot, amelyeket az előző évadokban megszokhattunk. Folyamatosan üresség érzetem volt, és éreztem, hogy nem hoztak ki mindent a szálakból, annak ellenére, hogy megtehették volna.

Igazából túl sok átívelő szálat próbáltak belezsúfolni az évadba, s míg az előzőek az 1-2 átíveléssel elvoltak, itt kaptunk rögtön vagy ötöt, s ráadásul szépen össze is folynak a szálak, és kissé kaotikus lesz, eközben pedig az esetekre nem fektetnek hangsúlyt. Először, az Amber halálából még nem felépült Wilson volt a főszál, de már ezek a részek (mennyi is volt? 2-3?) sem voltak tökéletesek.

A sorozatnak szüksége van Wilson karakterére, ugyanis rengeteg poén kötődik hozzá. Elment, majd a remek temetős rész után visszajött. Megérkezett viszont a magánnyomozó is, aki elég hirtelen jött, majd el is tűnt, szinte semmi komolyat nem tett, talán kicsit húzhatták volna tovább.

Ott kezdődtek a problémák, amikor a második szálban nem House-t tették a középpontba. Kiderült, hogy a sorozat nem bírja ki, ha nem ő van rivaldafényben. Cuddy… mondhatni rossz volt. Ő és a gyerek, s az ezzel járó House-ugratások, nálam ngyon jöttek be. Unalmas volt, s még poénos sem. Drámainak sem nagyon lehet mondani, ráadásul meg sem próbálták különösen érdekessé tenni.

Ezalatt Foreman úgy dönt, hogy kissé saját lábra áll, s rögtön esetet is vállal. Csak a két volt kollégájával tudja megoldani, mondhatni teljes katasztrófa. S nem sokkal után elkezdi 13-ason a Huntington kezelését, s szerelem is szövődik köztük. Még mindig unalmas, egysíkú, és kiszámítható. Nem túl erős szál, House nincs középpontban. El sem lehet várni tőle, hogy jó legyen.

Mindezalatt Cameron és Chase kapcsolatában problémák vannak, ráadásul az évad végére összeházasodnak. Igazából a szál nem került előtérbe, és nem volt jelentősége, s talán pont emiatt tudott működni. Ó, és a sperma-fagyasztós rész poénos volt.

Ezek után jön a komolyabb szál, méghozzá Kutner halála. Nem igazán vártam, hogy csak így random meghal, s nagyon magyarázatot sem adtak rá. Öngyilkosság? Miért? Gyilkosság? Ki és miért? Kérdések vannak bőven, s még teljesen ki sem futott a szál, jött House és a képzelt Amber. Kutnertől kezdve a sorozat megállította a zuhanórepülését, végre érdekes és izgalmas tudott lenni. Amber fel-felbukkanása, a képzelt valóság, a képzelt leszokás, és Cuddy… Érdekesen sikerült, de mindenképpen pozitívan, legalábbis az évad első feléhez képest lényegesen jobb. A régi hangulat mindenképpen megvolt, s a humor háttérbeszorulásával a drámai rész jelentősen erősödött, s mindent tetőzött az elmegyógyintézetbe való vonulás.

Nehéz értelmesen beszélni róla, ugyanis a történeti szálak vegyesen voltak, az esetek általában unalmasak, és komolytalanok. Ellenben a legjobb részek között ott volt a Locked-In szindróma, a legénybúcsúztató rész, vagy akár a túszulejtős rész is, mely ugyan nem volt túl komoly, mégis legalább megpróbálták felrázni a sorozatot a téli álmából.

Kutner halálával sikerült a fontos karaktereket csökkenteni eggyel, talán a többieknek is jut egy kicsit több szerep. Formeman és 13 fura együtt, ráadásul sok minden nem is köthetőek hozzá (jó, biszexualitás érdekes volt), Taubnak a magánügyei jók, míg Cuddy és House között már érzelmi vonal is van, s nem tudom, hogy ez jót tett-e a sorozatnak. Ellenben, aki még mindig remek, az Wilson, egyszerűen nagyszerű szövegeket kap, s maga a karakter is jóra van megírva. Zene még mindig nagyon a helyén van, külön kiemelném, remek dalokat választanak.

Fura évad, nagyon gyenge (5/10) első féllel, és fenomenális végjátékkal (9/10). Sok minden változott, kaptunk ütős cliffhangert, és még halál is volt. Átlagoljunk, tehát 7/10. Lesz ez még jobb is.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: