Alkonyat – A Twilight-jelenség borzalmai

Alkonyat
(Twilight – 2008)

Nos. Ezért a bejegyzésért nem fognak engem szeretni, de ez elég gagyi volt. Sokáig halogattam ennek a megírását… de épp itt az ideje. Mindenek előtt leszögezném, hogy a könyvet nem olvastam (ezek után nem is tervezem), és csak a filmről tudok írni. Tehát, mint már említettem, ez nem volt jó. A film után megfogalmazódott bennem, hogy vajon miért van ekkor hype körülötte? Mármint… a csapból is ez folyik, s ez engem rendkívül irritál. Igaz, pont emiatt a nagy hepaj miatt volt bennem ellenérzés, mikor leültem megnézni.

Igazából nem kellett pozitív irányba csalódnom, sőt, még az elvárásaimat is alulmúlta. Ugyanis ötletem sincs, hogy miért rajonganak ezért. Mert, bár az alapsztori okot adhat, de.. valahogy nincs benne annyi. Próbál romantikus lenni, miközben a színészek játéka egy fatönk körül mozog, a hangulat valahol mínuszban lebeg, megijeszteni nem tudnak, inkább csak intenzíven nevetek az egészen, miközben a forgatókönyv iszonyatosan gyenge.

Ha az alapszituáció nem ömlene mindenhonnan, talán még érdekes is lehetett volna. Tulajdonképpen Isabella az apjához költözik, az esős Forksba, ahol a gimnáziumban találkozik Edward Cullennel, akibe majdnem rögtön bele is szeret. Azonban, miután történnek dolgok, kiderül, hogy Edward… egy vámpír. Azonban a Cullen család csupán vegetáriánus vámpír, aki csak állati vérrel táplálkozik. Meg közben megjelennek az egyéb vámpírok is, csak úgy a film végére, csak hogy legyen már valami… őő… cselekményszerű valami is.

Az az igazság, hogy ezt nem nehéz felülmúlni a könyvnek. A filmbeli közhelyek, klisék (nem tudom a könyvtől mennyire más a film) nagyon kiütnek, és ez a vámpíros sztori sem tud újat felmutatni. A megvalósítás iszonyat gyenge itt, és ezt nem nehéz jobban megírni. Ugyanis amellett, hogy a cselekménynek nehezen nevezhető történetfonal össze-vissza kapkod, a végére nagy nehezen befut a fél perc alatt levezetett “nagy főszál”, miközben amire elmegy ez a két óra, az mindössze annyi, hogy próbálnak romantikusnak mutatkozni.

Csak én nem éreztem a szereplők közötti összhangot? Az Edwardot játszó színész volt talán még a legjobb (őő… Robert Pattinson?, még a HP4-ből ismerős), de Bella rendkívül gyenge volt. Annyira próbálja erőltetni a tinit, hogy egyszerű borzalmas alakítást láthatunk. Nem érzem azt, hogy szerelmes lenne Edwardba, vagy hogy egyáltalán vonzódnának egymáshoz, bár olykor Robert is hasonlóan borzalmas volt. (Ki találta ki Bellának ezt az idegesítő fejrázós dolgot? Mintha beledugta volna az ujját a konnektorba..)

S ekkor még nem beszéltem.. háát sok mindenről. A mellékszereplők nevetségesek, végletesek és sablonosak, a vámpírcsaládot lehetett volna tovább bogozgatni karakterileg (vagy majd később?). Az egyetlen jó szereplő a lány apja volt, színészileg és karakterileg is viszi a pálmát (mondjuk nem nehéz). A karakterek buta és idióta lépései az egész alá adták a lovat, miközben a párbeszédek idegesítően rövidek és semmitmondóak voltak.

Ellenben, csak hogy valami jó is legyen, érdekes volt a zene. Ugyanis néhol nagyon hiányzott, de a legtöbb helyen rendben volt. A látványvilág még ami elmegy, hiszen a Lucasfilm is dolgozott rajta. Sőt, olykor volt néhány mosolyogtató humor is, de sajnos ritkán. Viszont a fényképezés, az operatőri munka kevésbé volt jó, de talán ez a legkisebb gond. A szinkron dettó rossz, bár erről nem tehetnek.

Ó, és hangulat. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy egy romantikus tinifilmet, egy vámpíros kalandfilmet, vagy egy ijesztgetős akciót akarnak bemutatni. Volt mindegyikből, de a lehető legrosszabb keveréssel, és váltással. A vámpírok unalmasak, és egysíkúak, s vámpírnak is csak nehezen lehet őket nevezni (vegetáriánus vámpír, fogak, stb. nélkül… váh), megijedni meg nem nagyon tudok tőlük.

Nem is húzom le tovább. Szánalmas B kategóriás filmként lehetne bemutatni, rengeteg hibával. Viszont a folytatás lehetősége legalább 3 szálban is adott (farkas-indián törzs Jacobbal, Victoria személye, vagy Laurent alakja…). Gyenge, nagyon gyenge, nem is tudom miért adom a 3,5/10 pontot (illetve a baseball-jelenet kapja a felet). Tényleg nem tudom, mire fel ez a nagy felhajtás.


36 responses to “Alkonyat – A Twilight-jelenség borzalmai

 • Mithril

  “Ó, és hangulat. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy egy romantikus tinifilmet, egy vámpíros kalandfilmet, vagy egy ijesztgetős akciót akarnak bemutatni. Volt mindegyikből, de a lehető legrosszabb keveréssel, és váltással.”
  Ezzel a résszel totálisan egyetértek. Amikor először láttam (az a csaj, akivel néztem olvasta a könyvet, és totálisan odavolt érte, én nem olvastam akkor még), csak bámultam, hogy ez most mi akart lenni… mármint milyen műfaj, mert csak mindegyikbe belekaptak…

 • Mithril

  (Baj, ha kettőt kommentelek?)
  Miért használom ennyiszer a totálisan szót… pedig általában nem nagyon használom… mindegy, nem ártana átolvasni a kommentjeimet, mielőtt elküldöm 🙂 Bocsi.

 • Dominik

  matt: érdekes 😛

  Mithril: igen, nem maradnak meg egy műfajnál, s így mindegyikből valamit raktak, de túl jó nem lett :S
  nem baj 🙂

 • matt

  dominik: úgy értem veled egyezik meg. xD meg kéne tanulni önkifejezni.

 • Dominik

  értettem én 😀 belelátok a gondolataidba 😛

 • Desmond Wallace

  “A film non jó lett és nem rosz aki ezt mondja az valószinűleg megörült!!!!”
  A francba! Akkor én megőrültem, mert szerintem egy nagy semmi ez a film.

 • Dominik

  Te is? Megnyugtató 🙂

 • Rileey

  Most írtam a blogomban kritikát a könyvről, ha esetleg érdekel. 😛
  A könyv nekem tetszett, de szerintem elég lányos, azt viszont nem értem, hogy lehetett megfilmesíteni, annyira érzelemközpontú az egséz. A filmet még nem láttam, de nem várok sokat tőle.

 • Rileey

  “sztem addig hülyeség a twilight-ról kritikát írnod amíg nem olvastad a könyvet.”

  Erre meg csak annyit tudok mondani, hogy én pl. az Eragont először filmben láttam, fullszar volt, de adtam esélyt a könyvnek, mert az alapsztori tetszett, és lám, életem egyik legjobb könyve :D, aztán megnéztem mégegyszer a filmet és még szarabbnak találtam, mert mindent átírtak benne. 😛

 • Dominik

  Majd elolvasom, csak most kisebb-nagyobb technikai problémáim vannak 🙂 Tényleg rossz film.

 • Bridzs

  Olvastam a könyvet és láttam filmet. Nekem tetszett a könyv bár sok benne a nyújtás, azok a hosszú gondolatmenetek elég fárasztóak, és alig várja már az ember ,h történjen valami. Mondjuk ez az egész történet egy bizonyos korosztálynak, és csoportnak szól. Aki olvasta a könyvet az még szarabnak láthatja a filmet, mert egy csomó átírás van benne, hangulatilag sem ezt vártam plusz megnéztem egy részt, ami szinkronos full szar úgy, ahogy van.Szal elég nagy csalódást tud okozni a film. Semmi értelme azért elmenni moziba, mert olyan sokan mondták ,h fú milyen jó, meg ekkora felhajtás van körülötte, ha alapból ellenérzéseket vált ki a sztori akk inkább leszedem netről a filmet arról nem beszélve ,h olcsóbb is:)

 • Dominik

  Igen, nagyon jelentős, hogy csak egy bizonyos korosztály/nem tudja élvezni, mert mondjuk erősen kétlem, hogy a férfiak többsége szeretné, de a lányok nagy rész viszont igen.
  Na igen, a letöltés olcsó 🙂

 • Rita

  Szerintem nagyon jó,és sajnálom hogy nem szerettek olvasni..Én nagyon szeretek:)fogalmam sincs mi a rossz benne hogy több oldalon ír le bármit az író.neki legalább élénk a fantáziája..

 • Rita

  Meg amúgy minek olvastátok??azért hogy tudjatok róla minden rosszat írni???

 • Dominik

  Szerintem szó sincs arról, hogy nem szeretnének olvasni (én konkrétan nem olvastam), csupán arról, hogy ilyen “gyenge” minőséget nem.

 • Ale

  Kinyírták a csávót a Harry Potterben, erre beáll állatok vérét szlopálni.. Szép, mondhatom…. 🙂
  Ja, és Rileey: Tökéletesen egyetértek veled, az Eragon tényleg egy nagyon jó könyv, aki csak a filmet nézte meg a felét nem értheti, azoknak javaslom a könyvet. De a Twilight-nak csakazért sem adok egy esélyt sem >:) Ez egy nagyon gyengére sikerült film lett, inkább nézem ahogy nő a fű.
  olg-y: ez érdekes, a kommentelők 3/4-e (velem együtt) teljesen megőrült.. Mindenestre eléggé érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: