Torchwood – 1. évad

Torchwood – 1. évad
(Torchwood)

Igazság szerint végig olyan érzésem volt, mintha a Doctor Who felnőttkiadását nézném, mert valahogy nagyon hasonlított. De a DW meglehetősen jobb, és ez inkább csak a nyomában tud kullogni. Az a baj vele, hogy mindent felnőttesítettek, a beszédtől a viselkedésig, és minden valószerűbb lett, s ez nekem nem jött be. Komoly epizódok váltották egymást a 13 rész alatt, és egy-két kivételtől eltekintve nem is igazán találkoztam könnyedebb résszel.

*Innentől spoilerek* A komoly hangulat mellett a szereplők is kissé idegesítettek. Egyszerűen Jacken kívűl senkit sem sikerült megszeretnem, annak ellenére, hogy folyamatosan próbálták közelebb hozni a karaktereket.

Talán a rettentő drámai pillantok miatt sikerült ellenszenvessé válniuk. Ugye a történet ott veszi fel a fonalat, hogy Gwen-t beszervezik a Torchwoodba. Fura egy intézet, elsősorban földönkívüliek felkutatására, és a kártékonyság megelőzésére kitalált intézet, mégis, ennél többről van szó. Mindenhova bemehetnek, és mindenhol ott teremnek, feltéve, ha Cardiff közelében van a hely. A bázisuk a Cardiff alatt vonuló Hasadékon áll, s talán maga a Hasadék a legfurább az egészben.

Még a Doctornak bármit állított, kétségtelenül elhittem, ezzel szemben Jack Harkness hihetetlen és valahogy túlságosan valóságos volt. Nehéz megfogalmaznom, de talán a legnagyobb problémám az volt, hogy túlságosan valóságosnak állították be az egészet. Túlságosan.

A részek között akadt horrorisztikus, könnyebb, valóságosabb és rejtélyesebb is. A karaktereket sikerült olyan közel hozniuk, hogy az már probléma lett. Gwen megpróbál két életet élni, elég sikertelenül, és a végén a nevetségesen nagy hisztije Rhys halála miatt ugyan valóságosabbá tette az egészet, mégis idegesített.

Ott van Tosh, ő is kapott egy főrészt, amiben elég naiv volt, mégis a jobb részek közül való. Róla sem tudunk sokat, és inkább csak asszisztál mindenhez, bár szerintem lehetne jobban előtérben. Ianto, talán a leginkább mellőzött karakter, és a saját részéig sajnáltam is. Azonban, ahogy megkapta a kiemelkedését, azzal a cyberwomannel, rögtön kiderült, hogy megbukik az egész. Iantonak hátul van szerepe, szinte mellékszerep, de nem is baj. Mikor lelőtte Owent, még meg is kedveltem.

Owen ugyanis a legellenszenvesebb közülük, nem is tudom miért, egyszerűen csak irritál. Szerelmes is volt, meg ilyesmi, de mégsem tudtam szeretni. Kiszámítható és közhelyes volt a vágyakozása a nő után, és szerintem felesleges is volt. És végül Jack Harkness kapitány, a legérdekesebb karakter, s akiknek a spinoff is tervezve lett, leginkább ő viszi hátán a sorozatot. A karakterekkel ellentétben a történetek érdekesek és jók voltak, sokkal félelmetesebbek, mint azt a Doctor Who-ban megszokhattuk. Az egész kicsit félelmetesebb lett, és felnőttebb. Már ha lehet ezt mondani.

Drámaibb, komorabb és komolyabb lett minden, mármint a Doctor Who-hoz képest. Nehéz megmondani, hogy a hasznára vált-e, de mindenképpen másabb lett. Ráadásul Jack a DW-ben sokkal jobb szerepekhez jutott, mint itt. Az évadzáróban is, mindenki Jack ellen fordult, ő meg kiabált egy sort. Persze nem nagyon tudott semmit megakadályozni, elég kiszámítható lett az egész. És még el sem tudták velem hitetni, hogy a Hasadék mindent megold, amit Owen elrontott.

Áhh, fura ez a sorozat. Amúgy meg még furábban hatott ez a Jack, aki majdnem-meleg, vagy csak úgy tesz, vagy ilyesmi. Fura egy valami, meg kell hagyni.

Najó, a cliffhanger zárásért rajongtam. Meghallottuk a Tardis hangját, erre Jack eltűnt. Jót tett így zárásként az egésznek. Komorabb, és felnőttebb az egész, bár ennek ellenére jó az egész. Folytatom, természetesen. Az évad úgy 8/10.


One response to “Torchwood – 1. évad

  • Tess

    Az tény, hogy nem egy szokványos sorozat, nem szokványos karakterrekkel. De emlékezzünk csak vissza, annak idején ugyanezt mondták a Twin Peaks-re és az X-aktákra is. Sajátos hangulata van, amit főként Jack Harkness összetett (szépen megfogalmazva) személyisége tesz olyanná, amilyen. Érdekes, hogy olyan momentumokat emelnek ki, ami csöppet sem lényeges valójában. Figyelem! Isten a részletekben rejlik, bár néha ezt az ördögre is mondják. Szerencsére pozitív hatása volt az Angel tv-sorozat alkotó gárdájának a sorozat egészére. Dráma, az tény. Nem emlékszem egyetlen részre sem, aminek vidám vége lenne, de a homo sapiensnek erre van szüksége, nem? Egy némely részben mi, embrek elgondolkodhatunk azon is, hogy valóban mi vagyunk-e a teremtés koronája? Jack Harkness mindenképpen az, persze én elfogult vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: