Matthew Stover – A Sith-ek bosszúja

Matthew Stover – A Sith-ek bosszúja
(Matthew Stover – Revenge of The Sith)

Ha sci-fi, akkor Star Wars. A Csillagok háborúja univerzum jeles képviselője a sci-fi világoknak, még ha nem is teljesen science-fiction. A könyv tulajdonképpen a film történéseit írja meg, kicsit összetettebben, a karakterekre, a Jedikre, és a Sith-re koncentrálva. A problémája azonban itt kezdődik, hiszen, csak a film történéseit írja le, de ha nem láttam volna már, akkor bajba lennék.

Egyszerűen nem tud izgalmas, és eseménydús maradni, ami bizonyos esetben nem is lenne probléma, de itt az. Az általam eddig olvasott könyveknek az volt a remek tulajdonsága, hogy a cselekményt úgy írja le, hogy a film nélkül is maradéktalanul tudom élvezni. Itt azonban az események leírása unalomba fullad, nem tud izgalmas maradni. Ugyan kapunk folyamatosan információkat a Sith-ről és a Jedi Rendről, az Erőről, a harcstílusokról, mégis, valahogy az események leírása akadozik, talán pont ezek miatt.

Stover úr annyi mindent szeretett volna pluszba írni, hogy pont a történéseket nem sikerült úgy kifejteni, hogy remekül szórakoztam volna. Ezen kívül azonban remek munkát végzett. A karakterek, a háttérinformációk, mind rendkívül ki lett dolgozva, sokkal összetettebben és jobban megismerhettük a karakterek motivációit, a döntéseik okai, mint a filmekben.

A történetet, ha valaki nem ismerné, annak én sem tudok sokat írni. A háború tetőpontjánál tart, a Jedi Rend maroknyi csapata harcol a gonosz, a sötét oldal ellen, de ez mind egy sokkal hatalmasabb terv része. Anakin Skywalker a tehetséges ifjú jedi, és volt-mestere, Obi-van Kenobi, a háború két fő alakja harcol Dooku gróf, és Grievous tábornok ellen, a Szeparatisták vezetői ellen, miközben Palpatine szenátor egyre nagyobb hatalomra tesz szert a Szenátusban és Anakin életében is. Ezzel végre teljessé válik a Star Wars történet, a legsötétebb, legdrámaibb történettel bezárul a kör.

Karakterek, karakterek, bennük rejlik a könyv nagyszerűsége. Ha már túltobzódtunk romantikus jelenetekben, ha már kezdjük unni Anakin nevetséges naivságát, könnyen átolvashatjuk a nagy csatákat, amit ugyan nehéz átérezni, de legalább cselekmény. Emellett viszont tragikus és drámai tud lenni néhol, miközben itt-ott kellemesen el is vigyorodhatunk. A mély gondolatok nagyot dobnak rajta, folyamatosan jelen van a sötét gonoszság, a drámai, komoly mondanivaló.

Nem nagyon tudok róla értelmes gondolatokat összeszedni. Olykor unalmas tud lenni, még egy űrcsata kellős közepén is. Nem nagyszerű? A karakterek kibontása és háttérinformációk tudja adni az igazi erejét, de mivel filmadaptáció, igazából vásznon jobban néz ki. Nehéz pontozni, talán 6,5/10.

“A sötétség nagylelkű és türelmes.
A sötétség plántál kegyetlenséget az igazságosságba, csöppent megvetést az együttérzésbe, mérgezi meg a szerelmet a kétely mosolyával.
A sötétség nyugodtan lehet türelmes, mert az első esőcsepp nyomán szárba szökkennek ezek a magok.
Az eső, pedig eljön, a magok szárba szökkennek, mert a sötétség a termőcsillag, melyben nőnek, a sötétség a felhő fölöttük, s a sötétség a csillag mögött, amitől a fényt kapják.
A sötétség türelme végtelen. Előbb-utóbb minden csillag kialszik.”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: