G. P. Taylor – Árnyak prófétája

G. P. Taylor – Árnyak prófétája
(G. P. Taylor – Shadowmancer)

Nem titok, hogy a fantasy műfaja a kedvenceim közé tartozik, ez a könyv azonban a kedvenceimtől elég távol áll. Éreztem, hogy volt az írónak egy remek ötlete, de azonban ezt nem sikerült nagyon jól megírnia. Az olvasása közben azt éreztem, hogy több, fantasy témájú könyvet próbál vegyíteni, és sokkal inkább hatásvadász mű, mint szórakoztató fantasy. Kicsit sajnálom, mert a 340 oldalán gyakran unatkoztam.

Az író próbálja vegyíteni az A Gyűrűk Ura csodálatos tájleírásait, a Harry Potter mártír-komplexussal küzdő karaktereit, a Biblia vallásosságát, fantasy és mitológiai alakokat, néhány saját ötlettel és érdekes fordulatokkal. Amivel a legnagyobb gondom volt, az a megvalósítás. A cselekmények leírása akadozik, és túlságosan sok és unalmas leírást alkalmaz. Emellett rendkívül vallásos, már-már szájbarágósan és túlságosan erőltetetten, persze ez még nem is akkora probléma.

A legtöbb fantasy műhöz hasonlóan előszeretettel alkalmaz mitológiai alakokat, bár inkább a saját fantáziájára támaszkodik. Maga a történet mondható eredetinek. Két fiatal, Thomas és Kate segít az újdonsült barátjuknak, Raphah-nak, aki vissza szeretne kapni egy különleges szobrot, egy kerubot, amit Demurral, a kis falu gonosz útra tévedt plébánosa tulajdonított el, ugyanis célja, hogy a kerub segítségével nagyobb hatalmat szerez, mint maga az Isten, vagy ahogy a könyvben nevezik, Riathamus. A három fiatal segítségére lesz az öreg csempész, Jacob Crane, illetve néhány hirtelen felbukkanó jótevő.

A karakterek csak vázlatosan vannak kidolgozva, bár érezzük a cselekedeteiknek a mozgatóját, de néhány jobb sorsa érdemes karakterről alig beszélt az író. Demurral karaktere egyszerű, hataloméhes gonosszá válik az első jelenet után, Rueben, a molnár, vagy éppen Lord Finnesterre karaktere alig szerepel, pedig jobb sorsa érdemes személyek. Az események olykor előre kiszámíthatóak, bár ettől nem lesz kevésbé izgalmas a történet.

A probléma a megvalósításon van, hiszen az izgalmas események között elő-elő bukkannak az unalmas és akadozó pillanatok. Kicsit sajnálom, mert lehetett volna izgalmasabb is, de sajnos nem lett. Akadozó mű, a fantasy műfajában sem tud komolyat alkotni, még ha valami keresztény fantasy is lenne ez. Jobb sorsa érdemes könyv, sok vallással feldúsítva. Talán 5/10. Határozottan nem lesz kedvenc.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: