Naruto – 1. évad

Naruto – 1. évad
(Naruto)

Őszintén szólva a Naruto nézése közben olykor legszívesebben feldaraboltam volna a televíziót, ugyanis azt hiszem megtaláltam a leginkább guilty pleasure sorozatot. S egyben nagyon sajnálkozok, hiszen ha két főszereplőt kiírnának a sorozatból, remek sorozatot kapnánk, kissé idősebb szinten, kevésbé gyerekesen.

*Innentől spoilerek* Így azonban kénytelenek vagyunk beérni ezzel a sorozattal, és őszintén szólva majdnem minden második résznél felvetem a lehetőséget, hogy el kellene kaszálni a sorozatot. Valahogy azonban túl jutottam rajta, és ahogy nem csak a főszereplőkre koncentráltak, mindjárt sokkal jobb sorozat lett. Persze folyamatosan tele van idétlen dolgokkal, és rossz húzásokkal, hogy a történetről ne is beszéljek, mégis van egy lenyűgöző hangulata, ami miatt sosem kaszáltam el, bár lehet, hogy jobban jártam volna.

A sorozat tulajdonképpen három ifjú ninja-tanonc életét mutatja be, közülük is leginkább Uzumaki Naruto-ra koncentrál. Két társa Sakura és Sasuke. Amellett, hogy Sakura bele van esve Sasukébe (mint a lányok többsége) és Naruto Sakurába szerelmes (vagy ilyesmi), Naruto rendkívüli erők birtokosa, bár teljesen még ő sincs tisztában az erejével. Ugyanis, egy hatalmas erejű démon szellemét zárták a testébe.

Meg sem említettem, hogy a sorozat univerzumába a ninja-faluk uralják az országokat, s ezekben képezik a ninjákat (ki hitte volna?). Az emberek feladatokkal bízzák meg a ninjákat, és rangjukhoz képest kapják a küldetéseket, és ez a rangtól függően lehet éppen egy macska megkeresése, vagy egy személy meggyilkolása. Hőseink, sikeresen leteszik az első vizsgájukat, bár Naruto csak később szerzi meg a rangot.

Alapvetően, a fiú ellop egy tekercset, s az ellenség meg le akar rá csapni. Naruto viszont megtanulja a harci technikát, és legyőzi. Najó, itt kezdtem el a fejem a falba verni. Kezdve ott, hogy az, hogy szorult helyzetekben gigantikus méretű energiát képes előhozni, valahogy nem túl eredeti, és nem igazán stimmel. Amikor az első ellenségét győzi le, a nevetségesen sok klónnal, valahogy nem igazságos, tekintve, hogy annyi klónt azóta nem hozott létre, pedig elméletileg fejlődött. Mindegy, elfelejtve.

Ezután beosztják őket csapatokba, megkapják az első értelmes lényt a történetben, Kakashi mestert (vagy senseit, ha jobb). Kakashi végül belemegy az edzésükbe, kapnak pár szánalmas küldetést, majd elmennek testőrködni, s közben találkoznak a második értelmes lénnyel, Zabuzával. Baromi hosszan tartó küzdelem után legyőzik, kétszer is, míg végül meghal az ellen.

Az első harc még elment, érdekes és frappáns volt, de a másodikat nagyon széthúzták. Ez az évad tele volt rendkívül unalmas részekkel, ami nem tett jót neki. Szerintem a 25 részes évadból, úgy 8-10-et nyugodtan ki lehetett volna törölni, a többit meg kicsit zsúfolni, hiszen ez így baromi unalmas volt. Egyszerűen az írók nem találják magukat, s az érdektelen részek mellé betettek néhány középszerűt, meg 4-5 egész jót, amit lehetett élvezni.

Zabuza után még néhány unalmas küldetést megcsinálnak, s elérkezik az első nagy vizsga, a chuunin vizsga, ami után már normális ninjákká válhatnak. Azt hiszem innentől kezdett magára találni a sorozat, hiszen a rengeteg új karakter sok lehetőséget tartalmaz, bár még nem nagyon fejtették ki őket.

Egyszerűen, ahogy nem csak a három főhős van a főszerepben, valahogy az egész sokkal élvezhetőbbé válik, s ez így nem az igazi. Le is rakják az egész vizsga első fordulóját, és vége az évadnak. Na, hopp. Meglehetősen furán elvágták a vizsga közepén, de emiatt sejthető, hogy a következő évadban csak a chuunin vizsga lesz, és emiatt hátha élvezhetőbb lesz. Ugyanis ez így nem volt teljesen jó, mondhatni borzalmas volt, de valamiért mégis hangulatos.

A karakterek többsége elég egysíkú, az évad tele van filler epizódokkal (ki kíváncsi a fővezér unokájára? kukába vele, meg a csapatával), s ráadásul ami érdekes lenne, azt is széthúzzák. Azt hittem, hogy a Zabuza 2. harcának vége sem lesz soha, mert valahogy nem történt vagy 3 részen keresztül semmi. Egyszerűen nem találták magukat az írók, sem karakterileg, sem történetileg.

Persze van néhány jobban eltalált szereplő, mint Kakashi, vagy az új vizsgázók közül néhányan. Azonban a sejtésem az, ha most Naruto és Sakura meghalna, vagy valahogy kiírnák őket, az egész sorozat feljavulna. Ők egyszerűen annyira irritáltak, hogy azt néztem, hátha valamikor Sasuke kinyírja őket. Mivel ez elsősorban egy shounen anime, vagyis fiúknak készült mű, ezért gyakran előfordulnak harcok, meg ilyesmik, de ez még nem indokolja az egyéb hibákat.

Ellenben már talán indokolhatja, hogy érzelmek csak alig fordulnak elő, s ha van akkor is csak humoros szerelem kerül elő. Mikor Zabuza segítője meghalt, na akkor volt érzelem, nem értem, hogy miért nem lehetett többet belevinni. Narutot utálom, nem tudom sajnálni gyerekkoráért, sem azt a fiút a hídnál, a mostoha apja halála miatt.

A képi világ egész jó, még a zenére sem lehet panasz, bár őszintén szólva nem tudom, hogy miért nézem. Van egy jó kis hangulat, néhány harc és érdekes univerzum. Nem sok.

Mondjuk, lehet, hogy tulajdonképpen nem első évad volt ez, lényeg, hogy az első 25 részről írtam. Áh, idegesítő, irritáló történet és karakterek (főleg Naruto és Sakura), széthúzott történet, szinte semmi cselekmény, meg érzelem csak mutatóban. Talán egy 4/10, bár ennek ellenére folytatom, nem is tudom miért.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: