Egy makulátlan elme örök ragyogása

Egy makulátlan elme örök ragyogása
(Eternal Sunshine of the Spotless Mind – 2004)

Kissé nehezen tudok bármit is írni a filmről, hiszen rendkívül kaotikus, s mindeközben különleges gondolatokat hoz fel, de valahogy az irányelveit még sem sikerült teljesen kifejteni, mégis egyszerre elgondolkodtató és elvarázsoló. Kevés szereplővel, képzelet, valóság és emlékek határán súrlódva, miközben az emlékekről mély gondolatokat kapunk, de még sem nyűgözött le annyira, mint kellett volna, vagy legalább tehette volna, bár meg kell említeni, hogy remek film.

Történet? Hm.. nehéz azt mondani, hogy tökéletes és érdekes, mert nem az. Bár nem is számít. Lényeg, hogy van egy pár, Joel és Clementine, de a lány elhatározza, hogy a szakításuk után törli az emlékeit Joelről. Ez meg is történik, és Joel is hasonló gondolatokat fogalmaz meg. A film igazából arról szól, hogy emlékezettörlés közben Joel emlékeiben milyen érzelmek és gondolatok játszódnak le, s hogy egyáltalán akarja-e az emléktörlést, s hogy az emlékei mennyire határozzák meg az embert.

Persze mindezt elég kaotikusan és káoszosan sikerült ábrázolni, de mindeközben nem esik annyira szét, hogy elveszteném a fonalat. Drámai, humoros és szürreális pillanatok váltják egymást, mondhatni zseniálisan. A mély gondolatokat egyértelműen az emlékezettörlés köré szövi, hiszen míg Joel fejében a dolgozók törlik az emlékeket, eközben velük is zajlik az élet…

Vajon érdemes eltörölni a rossz, és boldogtalan emlékeket? S egyáltalán lehet ez? Egyedi és érdekes témát vet fel, szerintem. A színészekről még meg kell emlékeznem, mivel Jim Carrey és Kate Winslet nagyot alakít, Carrey-t eddig más típusú szerepekben ismertük meg, de itt is megállja a helyét, míg Winslet kisasszony a szokásos profi munkát hozza. Valahogy a ‘mellék’ gondolatmenetet nem sikerült eléggé felépíteni, és valahogy a tanulsági rész nem volt túl erős.

Szerintem remek film, bár kissé nehezen emészthető. Szürreális, drámai és sötét humorral operáló. Mindenképpen meg kell néznem még egyszer, hogy kicsit többet is felfogjak. Megadom a 9/10 pontot.

“Mily boldog az, ki feddhetetlen.
A világ is feledi, ki elfeledte már.
Ez a makulátlan elme örök ragyogása!
Az ima meghallgatásra lel,
s a kívánság lemondásra.”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: