Tudorok – 1. évad

Tudorok – 1. évad
(The Tudors)

Azt kell mondanom, hogy a Showtime újra megnyert. Egy történelmi dráma, sok történelemmel, némi romantikával, kevés vallással, és érdekes történettel. VIII. Henrik király uralkodásának kezdetén sem volt egyszerű személyiség, és mindent a saját érdekeiben döntött el.

*Innentől spoilerek* Miközben a tanácsosai és barátai a kegyeiben próbáltak maradni, ő szerelmi kapcsolatokat folytatott nem kívánatos személyekkel. Henrik király uralkodásának kezdetén már el is vette Katalin spanyol hercegnőt, aki a bátyja felesége is volt, de Katalin állítása szerint még nem hálták el a házasságot.

Azonban Henrik új lányok után néz, és elég hamar megunja az idősödő Katalint. Néhány szajha után megtalálja Boleyn Annát, akinek a tervébe tartozott, hogy a király beleszeressen. Ugyanis Norfolk hercege és Boleyn úr titkos szövetségben a király kegyeibe akar férkőzni, hogy minél nagyobb hatalommal ruházza fel őket. Boleyn pedig megbízza a lányát, hogy csavarja el a király fejét, és ezt sikeresen meg is teszi.

A király kancellárjának, Thomas Wolsey-nek is megvannak a saját tervei, s ebbe nem fér bele Boleyn Anna. Tudja, hogy Norfolkék ellene szerveződnek, s a Wolsey elleni összeesküvésbe beáll Charles Brandon, a király barátja. A történet több szálon fut folyamatosan, s miközben Brandon elveszi a király nővérét, vagy William Brereton, a király másik közeli barátja homoszexuális kapcsolatot folytat egy kóristafiúval (basszus, ez hirtelen mekkora klisének tűnik), aközben a király el akar válni Katalintól, hogy elvegye Annát.

Mindezek alatt a király szövetkezik előbb a franciákkal, majd a németekkel, míg végül újra a franciákkal, ha érdekei úgy kívánják. Wolsey kegyvesztetté válik, s egy kis püspök lesz. A királyi udvarban megjelenik Thomas Cromwell, a tehetséges ifjú, aki a király titkára lesz. Ő és Anna azonban a el kezdik terjeszteni az új vallást, aminek a ‘kiötlője’ Luther Márton. A király hajlandó lenne a reformokra, s ebben még hű barátja, és mentora (később kancellárja), Morus Tamás sem tudja megállítani.

A történet elég fordulatos és izgalmas tudott lenni az évad alatt, s a cselszövések és összeesküvések végig érdekesek tudtak maradni, s nem került az évad nagyobb hullámvölgybe. A királyt persze teljesen az uralma alatt tartja Boleyn Anna, pedig egyértelműen látszik, hogy a frigy nem túl szerencsés senki számára, kivéve persze az összeesküvőket.

A karakterek mind remekek tudtak lenni, s bár az első 6-7 részben Morus Tamásnak szurkoltam Wolsey ellen, mégis fokozatosan elpártoltam tőle, mivel a lutheránusok elleni harc folyamán elfelejtette az, amiért valóban harcolnia kellene. Viszont Wolsey viszont fokozatosan átváltozik összeesküvő gonoszból, áldozattá, míg az utolsó részben végül öngyilkos lesz. A társalgása Istennel, mindenképpen megható volt, és az eltávozásához illett. Kissé sajnáltam, és szívesen látnám a további részekben is.

Emellett Norfolk tudott még meggyőzni, kár hogy kevesebb szerephez jutott eddig. Láthatunk az évad alatt járványt is, ahol sok szereplő meg is halt, de a legfontosabbak szerencsére nem.

A színészekről még írnék, bár nem tudok túl sokat, hiszen majdnem mindenki remek alakítást nyújt. Sam Neil, mint Wolsey igazi összeesküvő, s Jonathan Rhys Meyers is hiteles tud lenni a szenvedélyes hangulatember, VIII. Henrik személyében. A sorozat emellett igazi Showtime produkció, hiszen az elvágott torok mellett láthattunk szexet is szép számmal, de szerencsére nem ez uralta az egészet.

S bár az évad üteme néha alább hagyott, és túlzottan lelassult, végül mégis izgalmassá tudott válni, az 50 perces részek ellenére is. (Talán szerencse, hogy csak 10 részesek az évadok.) Még éppen eléggé húzták szét az eseményeket, s bár a történelmi háttért nem teljesen ismerem (például skótokról eddig nem is volt szó), nagy vonalakban biztos, hogy illeszkedik.

Szerintem ez egy jó sorozat, igazi kosztümös történelmi dráma (nem mintha túl sok ilyet láttam volna már), de a kissé lassú ütemet kellően kompenzálja az érdekes, és fordulatos történet. Nekem ez az évad 8/10 pontot ér, és mindenképpen folytatom.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: