J. K. Rowling – Bogar bárd meséi

J. K. Rowling – Bogar bárd meséi
(J. K. Rowling – The Tales of Beedle the Bard)

Talán túl sokat vártam. Sőt, biztos, hogy túl sokat vártam. Bár nem vagyok benne biztos, hogy mit vártam. Csak az biztos, hogy mit kaptam: egy egyszerű mesekönyvet, néhány humoros megjegyzéssel és kisebb illusztrációkkal. Öt kellemes mesével a varázsvilág egy-egy eseményéről, azonban még sem olyanok, mint a ‘mugli’ mesék. Sokkal másabb stílusú és hangulatú történetek, ahol azonban a jó elnyeri jutalmát, de az odavezető út sokkal másabb.

Az öt mese különböző témájú, azonban egy valamiben azonosak: a varázsvilág kétségtelen jelenlétét hordozza magában. A varázsló és a pattogó fazék történetében megismerjük, hogy nem tudunk kibújni a kötelességeink elől, még ha nagyon akarjuk is. A szerencse színes szökőkútjában ráébredhetünk, hogy a boldogságot, és a szerencsét egyszerűbb elérni, mint gondoltuk, még ha az út nehéznek is tűnik.

A mágus szőrős szívében ráébredhetünk, hogy a szerelem őrültsége igazán hasznos és fontos mindenki számára. Nyiszi Nyuszi és a locsifecsi fatönk történetében megtudhatjuk, hogy olykor az emberi balgaság olyan dolgokhoz vezethet, ami csak újabb balgaságokat szül. A három testvér meséjét ugyan már ismerhetjük a Halál ereklyéiben, de itt újra elolvashatjuk, s megtaníthat minket arra, hogy a Halál elől kibújni nem lehet…

A mesék ugyan tanulságosak, és viccesek, néhol azonban úgy éreztem, hogy nem illene bele egy mesekönyvbe. Emellett nem túl hosszúak, nem nyújtanak akkor élményt, mint amekkorát várni lehetne. Ellenben Albus Dubledore megjegyzései határozottan színt visznek a történetek közé, és kellemesen humorosak. Fantasy-nek kissé túlzás sorolni, sokkal inkább egy mese.

Összességében nem a legjobb mesegyűjtemény, amit olvastam, de mégis kellemes felvidulást okozhat. Humoros megjegyzések, és hangulatos mesék szerepelnek a könyvben. Pontszámilag mondjuk 4/10.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: