A Pelikán ügyirat

A Pelikán ügyirat
(The Pelican Brief – 1993)

Talán az egyik legjobb akció-thriller, amit ismerek. Kicsit hosszú, de mégis le tudja folyamatosan kötni a figyelmemet. ’93-as így nem szabad modern-kori látványjelenetekre gondolni, de mégis a érdekes és izgalmas tud lenni. Eredetileg könyvből készült, így a történet adott, de a körítés is jó tud lenni, még ha annyira nem is állok közel a műfajhoz.

A történet szerint Darby Shaw, a joghallgató, egy esszét ír a Legfelsőbb Bíróság két gyilkosságáról, illetve annak a lehetséges gyanúsítottjairól. Kicsit merészen következtet, azonban nem is tudja, hogy mennyire eltalálta. Egy gazdag olajmágnást gondol az ügy háttérben. Ez lesz a Pelikán ügyirat. Az ügyirat eljuttatja az FBI-hoz, onnan pedig rögtön a Fehér Házba kerül. Darby élete veszélybe kerül, és mindenkit, aki tudott az ügyiratról, megölik. Csak egy valakiben bízik, Gray Grahamben, az újságíróban. Bizonyítékokat keresnek, miközben a sokan üldözik őket…

Érdekes történet, és az előadása is izgalmas. Bár olykor kissé unalomba fullad, vagy csak kevésbé érdekes jelenetek váltják egymást, valahogy még sincs olyan érzésem, hogy felesleges jelenetek, vagy felesleges párbeszédek lennének benne. Folyamatosan állnak össze a mozaik darabkái, és az olykor előbukkanó akciók miatt fel tud pörögni a film.

Persze a színészek is hozzásegítenek a film élvezetéhez, hiszen Julia Roberts és Denzel Washington jól alakítja a karakterét. Műfajában mindenképpen kiemelkedő, bár engem annyira nem tudott lekötni. Igazából a műfajt annyira nem kedvelem, és emiatt nem tudtam igazából élvezni a filmet. Aki végigüli a 140 percét, az egy izgalmas, érdekes thrillert kaphat, nálam 7/10 pontot kap.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: