Willy Wonka és a csokigyár

Willy Wonka és a csokigyár
(Willy Wonka & the Chocolate Factory – 1971)

Nem erre számítottam, amikor belekezdtem ebbe a filmbe, és nagyon meglepődtem, miközben néztem. Pozitívan csalódtam a filmbe, és jól szórakoztam a megnézése közben. Igaz, nem szabad összehasonlítani az új, Tim Burton-féle történettel, de önmagában nézve remek film a Willy Wonka és a csokigyár. Kicsit zenés, kicsit régimódi, de szórakoztató.

Az alaptörténet viszonylag egyszerű, nem túl csavaros. Charlie szegényen tengeti napjait, amikor megtudja, hogy Willy Wonka, akinek a csokijait mindenki szereti, a nagymenő csokigyáros, megnyitja gyárának kapuit, amelyeken nem lehetett embert átmenni látni, már 20 éve. Azonban csak 5 embert (és azoknak egy-egy kísérőjét) engedi át, akiket úgy választ ki, hogy öt aranycédulát rejt el a csokikban, és akik megtalálják őket, azok bemehetnek. Mindenki rohan csokoládét vásárolni, egyedül Charlie nem megy, hiszen neki nincs pénze csokira. Azonban a szerencse mindenki sorsát megfordíthatja… és általában meg is fordul.

Kellemes kis történet, és olykor még tartalmaz mélyebb gondolatokat is. Említettem, hogy zenés filmről van szó, és valójában elég gyakran fel-felcsendül egy-egy dal, ami kicsit felvidítja a hangulatot. A látványt általában szépen megoldották, s bár nem kell egetrengető látványra gondolni, mint az új verzióban, de azért korrekt látványról van szó, hiszen eléggé leegyszerűsítenek mindent, és így nem fognak mellé.

Viszont volt néhány gyengéje is a filmnek. Valahogy a karakterek nem stimmeltek mindig, hiszen valahogy az sem volt teljesen kihangsúlyozva, hogy Charlie családja mennyire szegény, így az ajándékok nem mutattak túl jól. Wonka figuráját sem igazán éreztem kidolgozottnak, főleg a céljai miatt. Persze Gene Wilder remekül megoldja a dolgát, pont eléggé bohókás, vicces és visszahúzódó alak. Emellett remek egysorosai vannak.

“Így ragyog egy dicső tett ebben a mocsok világban.”
“Nem ég benn a katlanban, ha szerencséje van, beszorul az aknába.”
“Ugyan, kizárt, hogy a fiából fánk legyen. Az a cső nem a Fánkterembe vezet. A fiából praliné lesz.”

A maga nemében remek film, nekem megér egy 8,5/10-et. A 8-at kevésnek érzem, de azért van egy kis különbség az új és a régi Wonka film között.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: