Read or Die – Betűk bűvöletében

Read or Die – Betűk bűvöletében

Egy 26 részes animéről van szó, de a sorozat előtt játszódik egy három részes OVA is, de aki nem ismeri az OVA-t, az is élvezni tudja a sorozatot, tehát semmi előismeret nem szükséges hozzá. Az anime főszereplője három nővér, akik papírmesterek (Anita, Maggie és Michelle), vagyis az akaraterejükkel képesek irányítani mindent, ami papír. A papírból kést, íjat, vagy éppen repülőt tudnak készíteni. A papírmesterek igazi könyvmolyok, kivétel csak Anita, aki kifejezetten utálja a könyveket.

A nővérek találkoznak Sumiregawa Nenene-vel, aki egy éppen alkotói válságban küszködő írónő. Egy kisebb támadás után Nenene felfogadja a nővéreket testőröknek, ugyanis baj bajt követ. Innentől kezdve a három nővér és az írónő elválaszthatatlanok lesznek, miközben a papírmestereket felbérelik különböző küldetésekre.

Azonban ahogy megyünk előre a történetben úgy egyre több megválaszolatlan rejtély marad, azonban a végére mind letisztul. Folyamatosan bukkannak fel újabb szereplők új papírmestertől egy fiúig elég sokan. Azonban az anime nem is a történetre próbál összpontosítani, bár megtehetné, hiszen van neki.

Az igazi erénye a remek karakterábrázolások. A kis Anita egyre felnő, miközben barátságokat szerez, s a múltjáról egyre többet tud meg, míg a két testvérétől egyre elválaszthatatlanabb lesz, s egyre inkább úgy néznek ki, mint egy igazi család. Mondhatni, hogy az első 13 rész kissé lassabb folyású, mint a vége, de itt érezhető legjobban, hogy mindenféle esemény, akció nélkül is menyire élvezhető marad. A végére felgyorsulnak az események, egyre több minden derül ki, s egyre nehezebbé válik a cél megvalósítása.

Az események mellett fel-felbukkannak komolyabb témák is, a múltról, a családról, a szeretetről, de mindezt úgy tudják tálalni, hogy nem folyik az egész giccs és közhelyhalomba, s az egész élvezhető és szórakoztató marad. Azonban a végére mikor felpörögnek az akció, igazából nem pörög fel eléggé. Bár az animéhez illik az ilyen kifinomult izgalom, de talán egy kicsit vihettek volna többet bele, vagy ami van, azt fejthették volna ki plusz néhány részben, hiszen ez így egy nagyon kicsit kevés volt nekem.

Emellett be kell vallnom, talán hiányzott az OVA ismerete, de csak az új karakterek miatt. Nem bontották őket eléggé ki, s mivel az első fele a három nővérre és Nenenére koncentrál a végén a többieket nem fejtik annyira ki, bár érezzük az érzéseiket, de mégsem olyan mélyen, mint ahogyan a négy főszereplőjét. S ezért is hiányzik néhány rész.

Zenéjét tekintve kissé elvont, de remekül aláfestik a dalok a történéseket. Grafikáját tekintve is szép marad a végéig, nem túl egyéni, de kifejezetten kellemes stílusban.

Áradozhatnék még egy sort róla, de inkább nem teszem. végig élvezhető volt az anime, és nem is igazán van benne olyan rész, amely gyengítené. Sokáig gondolkodtam max pontszámon, de nekem hiányzott belőle néhány elem, ami miatt csak 9 pont a 10-ből. Idővel szívesen látnám újra.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: