Néhány film #16 – akciófilmek fura kiadásban

Legenda vagyok – 6/10
(I Am Legend – 2007)

Előre leszögezném, hogy kedvelem a disztópiákat. Nálam még a Mátrix is elmegy a maga nemében. De ez igazából még azt is alulmúlja. A történet röviden (bár talán a forgatókönyv sem hosszabb sokkal) annyi , hogy valamikor az egész földet elpusztította egy vírus, amely eredetileg a rák ellenszere akart lenni, csak hát mégsem. Az emberiség nagy része kipusztult, akik meg nem, azok fura zombi szerű lények lettek.

Robert Neville egy tudós, meg százados (vagy hasonló), aki próbálta a vírus ellenszerét megtalálni. Ő mindent megtette, de nem sikerült neki, és most egyedül él New Yorkban a kutyájával, mert ő immunis a betegségre, és miközben próbálja megtartani a napi rutinját (pl. dvdkölcsönzőbe jár, és minden filmet visszatesz), valójában a vírus ellenszerét is keresi -nem túl nagy sikerrel. Aztán a film közepe táján bejön a fő történetszál, s olyan “mi történik a mindennapokban” hangulattal nézhetjük az első negyven percet, majd némi eseményt is láthatunk.

A film legnagyobb erőssége Will Smith, aki egymaga a vállán tudja vinni az első órát, és nem kezdek el annyira unatkozni. A flashbackek is egész jók voltak, s igazából érdekes felépítés ez, hogy a történetet egy-egy pillanattal ismerjük meg. Nálam bevált, s szépen hozott. Ellenben minden más a film gyengéje. Najó, talán a környezet az nem, mert ugye NY majdnem romokban, és azért azt szépen megoldották. De a gyengéje igazából Neville kutyájától kezdve a befejezésig majdhogynem minden. A tudós kutyája valahogy nem illik bele, s persze, hogy először ő kerül bajba. A befejezés egyszerűen nem állja meg a helyét, s inkább illene bele a képbe egy sötét, horroros jelenet, mint egy kissé csöpögős, majdnem hepiendes záró rész. Ez nem az én filmem volt.

A hihetetlen Hulk – 6,5/10
(The Incredible Hulk – 2008)

Ez tényleg hihetetlenül gyenge volt, üthetném le a labdát. Ez nem volt több, mint egy szórakoztató popcorn film, ami másra nem jó, csak szórakoztatásra. Kissé in medias res kezdést kapunk, de ez előnyére vált. Valahol az előző Hulk cselekménye folytatódik, bár vannak olyan pillanatok, ahol az előző történet kissé módosult változata létezik.

Történet tehát folytatódik, vagyis Hulk menekül a katonák elől, miközben keresi a zöld szörnye ellenszerét. Aztán a film utolsó egy órája után előbukkan egy ilyen mellékszál, aminek mindössze annyi a lényege, hogy Hulknak lesz egy ellenfele hasonló tulajdonságokkal mint ő, és mivel ez megy a végéig, szerintem kissé felesleges volt ilyen későn ezt előhozni. Mire a normálisan kibontakozhatna, már vége a filmnek. A nyitva hagyott befejezés határozottan jól sikerült, remek volt.

Duplán is elvetették a következő rész magját, először a Hulkos történetét, miközben a végén egy rövid szösszenet erejéig előjött Vasember és egy olyan igazi funos befejezést hagyott maga mögött. A szereplők olykor elég gyenge alakítást nyújtottak. Kezdve a Tim Roth-tal, meg Liv Tylerrel. Ellenben a látvány a helyén volt. Jó, voltak pillanatok, amik inkább rajzfilmbe illőek voltak, mint filmbe, de ettől nyugodtan eltekinthetünk. Unalmas pillanatban megnézésre jó, de másra nem igazán.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: