Néhány film #12

WALL-E – 8/10
(WALL-E – 2008)

Túl sokat vártam. Túl sokat. Túl sok éljenező kritikát olvastam, mert egy katartikus, zseniális, napokig-hatása-alatt-vagyok animációs filmet vártam, erre… erre megkaptam ezt. Jó persze, ez remek film, könnyed kikapcsolódás, de többet vártam, s emiatt vessek magamra. Mert nem minden a kidolgozás. Tény, hogy maga a kivitelezés baromi jó. Hol vagyunk már a Madagascar téglalapujjaitól?

Remekül kidolgozott animáció, zseniális karakterekkel, könnyen leegyszerűsített történet, de… valami hiányzik. Nem érzem a mély vonalakat, és egyszerűen nem jut a könnyed, szórakoztató animációs film fölé. Mert ott is vannak ám filmek, olyanok, mint a Nauszikaä. Sajnálom.

Van ugye egy elszemetesített Föld, ahonnan az emberek egy luxusűrhajóra menekültek, s ott élvezik dagadt életüket. A Földön hagyták Walll-E-t, a kis robotot, aki -miközben más szórakozik- dolgozik, és a szemetet tömöríti. Rendet rak. Azonban megérkezik Eva, az állapot-felmérő robot, s kialakul a kalamajka. Az egész filmben alig van beszéd, de igazából ez nagyon nem hiányzik. Észre sem lehet venni. Emellett egy sor jövőre utaló jóslást is lehet észrevenni, s kissé disztópikus (vagy antiutópikus) az egész.

Karakterek csodálatosan kidolgozottak, nem győzöm hangsúlyozni. Olyan Wallace és Gromit módon, s annál talán jobban is. Rendkívül kifejező és stílusos az egész Wall-E figura. Az egész könnyed kikapcsolódás, de semmi több.

Zsenikém – Az ügynök haláli – 8,5/10
(Get Smart – 2008)

Nekem tetszik a magyar alcím. Kapunk egy szórakoztató, vidám akció-vígjáték filmet. Hasonlónak kapásból a Johnny English jutott eszembe (vélemény valahol a környéken), és ez jó. Azonban ez különbözik a szokásos stíluson, és itt nem hülye a főszereplő (mint az Englishben). Hanem egyszerűen máshogy gondolkodik, máshogy fogja fel a dolgokat, és ez teszi jobbá a többi ügynök felett. Meg a filmet is ez emeli fentebb.

Látunk itt szép paródiát emellett, ami az összes Bond-klisét kifigurázza, a kütyüktől a bálon át egészen a táncig. Történetileg is a Bond-klisék teszik érdekessé. Az alap az, hogy a KAOS csoport az ügynökség nagy részét lebuktatja, és mindenkinek tudják az adatait, meg az arcát. Ellenben Max most vizsgázott, és elméletileg nem akarták ügynökké emelni, de most kell. Valamint a 99-es ügynök arcplasztikán esett át. Lehet kaszabolni az ellenséget.

Színészek is remekek, hiszen Max szerepében Steve Carellt láthatjuk (Michael Scott – Office), a 99-es nem más, mint Anne Hathaway, meg kisebb szerepekben láthatjuk Masi Okát (Hiro Nakamura – Heroes), vagy Kevin Nealont (Doug Wilson – Weeds), sőt még Bill Murray is feltűnik. Szórakoztató, na. Igazából hasonló a helyzet, mint a Vasembernél. Kellemes, szórakoztató, pihentető kikapcsolódás, jó poénokkal, s paródiákkal. Az óriási popkultúrai utalásokat meg sem említettem, elvégre volt ott a Chuck Norris poén is. Ajánlom megnézésre.

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága – 7/10
(Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull – 2008)

ehh. Hol van már a jó öreg Indy? Hogy nem ebben a filmben az biztos. De, azért voltak itt jó pillanatok. Történetről nem szeretnék sokat beszéni, hiszen már az alapsztori is spoileres, annyira szánalmas a történet. Egyszerűen voltak olyan jelenetek, pillanatok, amik baromira nem illenének bele a jó öreg Indy filmbe. (végső jelenet… meg fás momentum?!).

A film után megjegyezték – ez de mese volt. És nem tudtam tiltakozni, hiszen mese még éppen nem, de az egész egyszerűen úgy volt megkomponálva, hogy a régi filmre akarták felépíteni az egészet. Egyszerűen nem láttam új ötletet. Itt nem kliséként vezetik be a történéseket, mint a Zsenikémbe, hanem próbálják komolyan ábrázolni, de egyszerűen majdnem folyamatosan röhögtem. Persze megvoltak a szokásos Indy poénok, amik adnak mindenkinek egy kis alaphangulatot.

Valahogy olykor az volt az érzésem, hogy a készítők meg akarták mutatni, hogy valamelyik Indy filmbe ilyen is, meg ilyen is volt, és ezt erőltetni a végéig. De ebből nem lesz film, emberek. Azonban, ha nem rajongóként, meg egy új Indy filmként vesszük az egész, már mindjárt más a helyzet. Ilyen szemszögből nézve egész jó film volt. Jó, még így is tapasztalható néhány nagy kilengés (fás esés…), de összesítve jobb. Így adnék pontszámnak 8-at, de levonok egyet a többi miatt.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: